Åsa Lindestams blogg: Yttrandefrihet och att inte gilla läget...

onsdag 9 december 2009

Yttrandefrihet och att inte gilla läget...

Idag på SvDs ledarsida kritiseras Claes Arvidsson för att ha varit för osaklig vad gäller delar av Försvarsmaktens arbete. Arvidsson "insinuerar" saker som inte är sanna.
I mitt uppdrag som försvarspolitiker stöter jag ofta på folk som ser spöken mitt på ljusan dag. Nån gång ibland har de fått rätt..
Men visst kan man bli trött på folk som "hittar på" och alltid målar upp det värsta scenariot varje gång som det händer nåt. Och samtidigt tycker jag det är bra att vi lever i ett land där det är fullt möjligt att se dessa spöken, som ibland håller i sig och tar sig en levande kropp och i slutänden till och med visar sig vara sanna.
Många gånger i regeringsställning kändes media orättvisa. Men att de har rätt att uttrycka sin åsikt ställer alla upp på. Vilket samhälle skulle vi annars leva i om det var så att ingen vågade säga en misstanke, att inte uttala vad som gnager i huvudet och att inte våga dela med sig i skrift vad man går och misstänker?
Nej, skärpning! Media har ett ansvar, de ska vara sakliga i artiklar men på ledarsidor (trots att de ägs av våra motståndare) får de uttrycka sin åsikt. Vi vet att det är en åsikt och att det kan få betydelse för framtiden. Men det kan också vara fel. Och då faller intresset för den tidningen så de faller på eget grepp.
Eller så visar det sig att det som alla viskar om faktiskt behöver en stark röst som säger och skriver för det är sant...
Läs också Wiseman idag

1 kommentar:

Anonym sa...

I detta specifika fall kan man undra vem som "insinuerar" mest - Arvidsson eller FM infodir Lagersten. Vi som jobbar med ledningssystemfrågor i FM vet att de två omnämnda individerna i Arvidssons ledare länge har haft fingrarna djupt nerkörda i industrins syltburkar. Kommer en rättslig prövning till stånd så finns det även dokument som bevisar att så är fallet.

Att Lagersten använder uttrycket "officer med högt förtroende" för en av de namneligen omnämnda individerna menar vi vanliga ledningssystemofficerare "på golvet" är närmast ett hån mot oss.

Arvidsson ska ha all heder av sin förtjänstfulla journalistiska ambition att inte låta de två omnämnda individerna sopa bort spåren av sin monumentala misshushållning med statens medel. Förra gången detta kom på tal lyckades de övertala AFCEA att ta bort alla referenser från sin hemsida till deras medverkan i denna ljusskygga organisation. De ska inte få chansen att smita undan sitt ansvar en gång till.

Det är hög tid att även höga chefer i FM får ta ansvar för sina handlingar och inte bara fänrikar och löjtnanter som gör bort sig i ungdomligt oförstånd.