Åsa Lindestams blogg: Obamas trupp...

tisdag 1 december 2009

Obamas trupp...

Så kom då det offentliga beslutet: Obama sänder 30 000 soldater ytterligare till Afghanistan. Men med ett krav: återdragande om ett par år.
Undrar om det kan vara rätt beslut?
Massor av fler soldater?
Vad ska de ta sig an för arbetsuppgifter?
Träna de afghanska männen i soldatliv?
Träna dem i att vara poliser?
Träna dem i demokrati och mänskliga rättigheter?

Kan det gå så fort?

Visst kan de sätta upp en afgansk arme men sen? I vårt land tar det många år att få fram de högre tjänsterna. En general tar man inte fram ur rockärmen, precis. Och visst måste högre tjänster till också? En del av strategin tränas redan med OMLT som även vi erbjuder, där våra rådgivare följer med ut i strid och ger råd där på plats i Afghanistan. Men det är mera direkt på plats, det behövs nog mer strategiska studer också.
Och poliser tar också tid för att utbilda.
Men svårast av allt är demokrati! Hur är det med en sån utbildning? Det måste jobbas med mycket konkret och de har en grund i deras byäldste, men sen fattas det massor. Demokrati är svårt i vårt land, än värre där man inte praktiserat det och inte har förebilder. Men skulle det gå att utbilda på ett par år så vore det bra...
Vi får inte heller glömma det civila samhället med domstolar när fångar väl är tagna av poliser, de måste behandlas med respekt men med regler som samhället godtar. Fängelser måste byggas, och andra institutioner som tillhör ett demokratiskt samhälle. Och fyllas med utbildad personal. Och det är inte heller lätt när så många t o m är analfabeter.

Hur ska allt hinnas med på ett år?

Läs DN, SvD

1 kommentar:

CS sa...

Det är definitvt inget som går att lösa på ett år. Men det verkar inte heller vara president Obamas avsikt.

Utifrån talet han höll igår kväll på U.S. Military Academy vid West Point så är avsikten med förstärkningarna ganska tydliga (talet i sin helhet i länken nedan).

De 30000 har två uppgifter. De skall nyttjas för att slå motståndarna (al-qaeda och talibanerna) samt skydda populationscentran. Därutöver kommer deras närvara att bidra till ökade möjligheter att stärka de afghanska säkerhetstyrkorna så att de på sikt kan ta över.

Urdragningarna skall påbörjas om 18 månader men någon tidpunkt för när urdragningarna skall vara klara är, mig veterligen, inte nämnda . Jag skulle bli mycket förvånad om den totala truppen består av mindre än femsiffrigt antal soldater under den närmaste tioårsperioden.

Att bygga upp afghanistan till en demokrati, som liknar andra delar av mellanöstern kommer ta generationer. Men det är definivt värt det.

http://www.cbc.ca/world/story/2009/12/01/f-obama-afghanistan-speech-transcript.html