Åsa Lindestams blogg: Besparingar på försvaret

måndag 3 maj 2010

Besparingar på försvaret

De senaste två decennierna har det militära försvaret genomgått stora förändringar. Hoten har förändrats och därmed måste även försvaret ställa om. Visst har det varit smärtsamt. Många personer har farit illa, fått bryta upp igen och slå sig ner på nya ställen. Några har valt att hoppa av helt och starta upp en ny karriär. Men det har varit nödvändigt att ställa om.

Idag ska allt gå fortare: Allt ska vara tillgängligt snabbt.

Vi rödgröna ser att vi kan göra en besparing på försvaret med två miljarder i förhållande till vad regeringen anser.
Men vi gör på annat sätt: Våra satsningar ligger på frivilligorganisationer, på Nationella Skyddsstyrkor och på jämställdhetsarbete.
Vår största besparing görs på anslag 1:1, Förbandsverksamhet och beredskap.

Vi anser inte att vi ska åta oss ett ramansvar för Nordic Battle Group, det var bra för Sverige att leda 2008 men de andra länderna måste få en chans att ta mer ansvar, senast fick Sverige stå för 82% av styrkan och de övriga 4 länderna delade på resten. Det är inte rimligt.

Vi kan också se att posten 1:4 Vidmakthållande, avveckling mm av materiael och anläggningar kan stå för en besparing.

4 kommentarer:

Henrik sa...

Det här gränsar mot landsförräderi. Ni vi öka satsningar på jämställdheten i försvaret? Ursäkta, men på vilket sätt ökar detta den operativa förmågan?? Ni vill spara på vidmakthållande av materiel, är det fler JAS-plan som ryker???? Ni vill även skära ner i beredskapen, varför och vad tänkte ni? Jag antar att Ohly vill bana väg för ryssen, men vad i hela friden är vitsen med detta?

Vi ska vara i Afghanistan säger du, men varför vill ni skära i detta? Jag måste säga att detta var det mest oansvariga jag stött på på länge! Försvaret behöver MER pengar, inte mindre!
När du säger att vårt närområde förändras, jo visst gör det det. Men vart har ni befunnit er de senaste 4 åren? Dags att ta upp huvudena från sanden och inse, att ja det har förändrats, men INTE till det bättre.

I övrigt så slaktar ni som vanligt hönan i tron om att guldäggen kommer finnas kvar.

Unknown sa...

Nu får ni fan ge er!!!!
Alla våra grannländer rustar upp, men ni vill rusta ned. Antingen är ni blinda eller bra dumma.
Så skriver du att ni vill satsa på nationella skyddsstyrkan,visst det är bra, men har du/ni någon aning om vad dess kapacitet är?
Annars kan jag tala om det, visst vi kanske kan stoppa en avsutten fiende som inte har något understöd, men så fort fienden har någon form av understöd tex helikoptrar, artilleri, stridsfordon m.m. så vore det självmord att angripa denne. Detta pga att det inte är vår uppgift och vi varken har beväpning eller kommunikations möjligheter för detta..
Tänk om gör rätt!!!!!

NSS gruppchef.

Lev B sa...

Ca 800 mill på förbandsanslaget?!

Det är uppenbart att De röd-gröna tror att ett anslagssparande är ett bestående överskott.

Ihåligheten i FM förmåga är nu så stor att det krävs flera miljardr för att orna till ens den rimligaste nivån.

Åsa- jag vet att du läser bl a Wisman. Det är mer rätt än fel det som står om vår förmåga.

Det finn ssnart inga socialdemokratiska officerare kvar, har du funderat på varför?

. sa...

Det är lika bra vi anpassar oss till verkligheten. Behåll arméns musikkår som kanske får vara med 2020 och lägg ned resten...

http://www.youtube.com/watch?v=EbjQeW8KRn0&feature=related