Åsa Lindestams blogg: maj 2012

onsdag 23 maj 2012

Organisationsutredningen

Dags att träffa Bengt Göransson

Soldatanställningar

Peter Hultqvist, ordförande i Försvarsutskottet i talarstolen. Idag debatterar vi soldatanställningar i Försvarsmakten. Hur ska det fungera utan plikt? Många knapptryckningar gör inte att vi besätter alla tjänster. Vad kan vi konkurrera med? Varför vlja FM före andra jobb? Hur få stopp på avhoppen i fält? Vad gör de efter de 8 år av anställning o FM inte behöver dem längre? Vill civila livet ta emot o anställa dessa? Vilken utbildning har de? Det finns mycket kvar att arbeta med.

Fotboll i Polen o Ukraina

Möte nu med Polens ambassadör, Rikspolisstyrelsen o kollegor i Riksdagen om kommande matcher. De verkar jobba bra, men det är landets lagar som gäller. En turistby "Camp Sweden" byggs upp. Hur hanteras säkerheten i den byn? Hur hanteras all reklam som bjuder in till prostitution? Många frågor återstår, mer runt Ukraina än Polen... Jag vill inte vara där under matcherna!

tisdag 22 maj 2012

Järnväg i Gävleborg

Kapacitetsutredningesn förslag säger ungefär det jag också tycker:Vi har en mycket svår kapacitetsbrist i Gävleborg!

Risken är just nu att persontrafiken tvingas ut på vägarna i bilar medans transporter av gods som är tungt lastas på järnväg - och allt för att vi inte får plats tillsammans, dubbelspår saknas!

Självklart är det bra om underhåll, både eftersatt o framtid blir åtgärdat. Men det räcker inte! Om vi norr om oss har järnväg med dubbelspår och söder om oss har järnväg med dubbelspår så kan ju var och en räkna ut att vi blir en flaskhals! Vem som helst skulle kunna förstå detta!

Vissa delar kan redan nu åtgärdas, om vi öppnar upp några banor som går öst-västlig riktning kan vi avlasta spåren från den last som går.

Hur svårt kan det vara?

måndag 21 maj 2012

Sommarjobb - ett viktigt steg


Kontakter och arbetslivserfarenhet är avgörande när man söker jobb. Därför är sommarjobb ett viktigt steg på vägen till en långvarig anställning. I Socialdemokraternas vårbudget föreslår vi en sommarjobbgaranti som skulle ge 200 000 nya sommarjobb åt unga över hela landet. Det skulle innebära 252 jobb i Ovanåker, 216 i Nordanstig, 375 i Ljusdal, 557 i Söderhamn, 538 i Bollnäs och 798 i Hudiksvall. Det är en åtgärd som underlättar ungas inträde på arbetsmarknaden.

 Den moderatstyrda regeringen har misslyckats med sin jobbpolitik. Arbetslösheten bland unga uppgår till 25 procent, vilket är högre än när Moderaterna tog över makten 2006. De jobbpolitiska åtgärderna har dömts ut som dyra och ineffektiva. Sänkningen av arbetsgivaravgiften t ex, kostar samhället 16 miljarder kronor om året utan att ge några märkbara sysselsättningseffekter. Politiken har formulerats med ideologiska skygglappar och regeringen blundar för konsekvenserna. Det är hög tid för en ny politisk inriktning.  

 Vi vill investera i det som bygger Sverige starkt och konkurrenskraftigt – utbildning, innovationer och infrastruktur. Vi föreslår en rad insatser riktade mot ungdomar. I vår vårbudget föreslår vi satsningar på traineeplatser, utbildningsvikariat och ett utbildningskontrakt som ger alla unga möjlighet att läsa in en gymnasieexamen. Utbildning är den enskilt viktigaste insatsen för att möta de ökade kunskapskraven på arbetsmarknaden.

Ett sommarjobb ger både praktisk arbetslivserfarenhet, kontakter och referenser för framtida jobbsökande. Möjligheten att få ett sommarjobb skiljer sig mellan kommuner och beror ofta på vilka kontakter och nätverk du har. Det är dags att samhället börjar ta ansvar för de unga som saknar kontaktnät och vi föreslår därför en sommarjobbsgaranti för unga.

 Idén till en sommarjobbsgaranti kommer från Nynäshamn där det bedrivs ett framgångsrikt samarbete mellan kommun och näringsliv för att skaffa fram sommarjobb åt skolungdomar. I kommunen erbjuds alla unga från årskurs 9 till årskurs 3 på gymnasiet ett arbete i tre veckor. Omkring 60 procent av jobben finns inom det privata näringslivet och resterande 40 procent inom den kommunala verksamheten. Vi vet att flera kommuner i Gävleborgs län samarbetar med näringslivet kring sommarjobb åt unga. Vi vill att Nynäshamnsmodellen utvidgas till att omfatta Sveriges samtliga kommuner och riktar ett statsbidrag till de kommuner som garanterar alla unga ett sommarjobb.

 Full sysselsättning är det övergripande målet för den socialdemokratiska politiken och vi kommer aldrig att acceptera det slöseri som ungdomsarbetslöshet innebär. Därför driver vi en politik som sätter jobben främst.


Rakel dyrt för polisen

skriver Dagens Samhälle, en tidning för kommun- och landstingspolitiker.
Ja, det är sant!
Och det är till och med värre: Jag ställde frågan till vår nye försvarsminister Karin Enström (M) häromveckan och fick svar.
Frågan var: Går försäljningen enligt plan så att hela Sverige har nödvändig täckning genom Rakel?
Hon svarade: "Infrastrukturen har färdigställts, utbyggnad är inom givna ramar både vad gäller tid och pengar. Det täcker 95% av Sveriges yta.
Dock är anslutningsgraden fortfarande lägre än förväntat., ekonomin går med underskott"
Undrar hur det kan vara inom ram budgetmässigt o ändå underskott?

Det som oroar mig är att de köpande "blåljusmyndigheterna" nu ilsknar till, prislistan har radikalt förändrats till det sämre och många backar nu. MSB som fått uppdrag att sälja till alla är ingen försäljarorganisation.

Den tanke som var förfelas: alla skulle ha tillgång till Rakel, alla skulle kunna kommunicera, alla skulle kunna ha kontakt med varandra vid behov. Nu köper vissa myndigheter minimalt med handhållna enheter, vilket gör allt dyrare.

Och vad händer vid en stor, en jättestor olycka? Hur klarar vi kommunikationen om vi ställd inför detta? Det återstår att se....måtte det inte hända!

lördag 19 maj 2012

Vårstimmet

Söderhamn visade sig från sin bästa sida idag när Vårstimmet tog över stan. Här utdelas pris till Emma Ericsson, en jätteduktig tjej från Söderhamn som vunnit många friidrottsmedaljer och tränar jättehårt för att vinna på tävlingar. Idag satte hon nytt svenskt rekord! Sven-Erik Lindestam delar ut pris tillsammans med Lillemor Svensson, han är kommunalråd och hon är Kulturordförande.
Årets Söderhamnare är Rolf Eriksson som jobbat för att vägar ska finnas i Sandarne med det kulturarv som finns där i form av bruksindustri. Det finns cykelväg från början på Stugsund med skyltar ända ut till Stenö där våra gamla industrier finns utmärkta med foton och text. En härlig väg att åka på eller ta en söndagsvandring efter och läsa vad som funnits förr.

fredag 18 maj 2012

Hotbilden mot Sverige

Måste reflektera lite om senaste händelseutvecklingen: läste att Gotland upprustas just nu. Mötte någon från annat parti som sa "Hotbild mot Sverige finns väl inte alls...?" Och någon annan privatperson skriver till mig att "snart anfaller Ryssland!"

Vad är sant?
Inser att vi tar ett kliv närmare försvarsberedning igen!
Försvarsberedning är ett parlamentariskt tillsatt organ som utreder vår hotbild.
Kan tyckas jättebra, och visst kan det vara så...men det måste vara nutida försvarspolitiker som i dagsläget finns inom området som är med där.
Vid förra försvarsberedningens arbete kom väldigt lite ut under tiden de arbetade, och sen kom allt på en gång: en rapport som sa att inom en 10-årsperiod har Sverige inga fiender!

Aj, aj vad det ställde till! För visst finns det hotbilder: men kanske inte de hotbilder som vi tänker på!
IT-hotet är hela tiden närvarande, jag kan känna ofta att vi är "utslagna" när jag inte får kontakt med nätet. De flesta stänger nog av mobilen eller försöker lite senare, men det kan ju vara annat på gång... Det var ju inte länge sen Estland blev totalt utslaget, hela landet tappade nätet.. och IT-attacker händer ju hela tiden, men det är oftast nån/några enskilda som ställer till det för många.
Hur ska vi klara detta?

Arktis får vi olika uppgifter om: Ibland är det "hett" område, både Norge o Finland samt Ryssland är mycket närvarande, men Sverige tiger. Rätt eller fel? Hur påverkas vi när oljan blir dyrare och svårare att få tag på och det finns enorma resurser där?

Ryssland rustar upp, men varför gör de det och hur tänker de gå vidare? Mitt recept är fortfarande att vi ska vara vänner så mycket vi bara kan, grämer mig fortfarande att regeringen drev igenom att vi ska ta betalt för studenter från andra länder. Bättre låta andra studerar här, bli vänner, berika oss med deras sätta att tänka och deras kultur, man slår inte sin kompis...

Och vem är vår kompis? Det måste vi också reda ut... Det närmar sig för Försvarsberedning....

Intervju med rektor

Träffade Stentäktens rektor Eva-Britt för samtal om hur jobbet är. Ledarskap i största allmänhet men även många erfarenheter som vi måste diskutera. Hon är rektor för 3 enheter, 2 skolor och en förskola, drygt 350 barn.
Hur reflekterar en rektor utifrån resultat på nationella prov? Finns lärdomar att uppnå även på en högre nivå än varje enskild elev? Hur arbetas med demokratiuppdraget?
Intressant diskussion som start på mitt nya uppdrag i UbU, Utbildningsutskottet där jag nu fokuserar på ledarskapet i skolan, med fokus på alla nivåer.
Bokar in fler rektorer för att prata om ledarskap, tänker besöka minst 15 arbetsplatser innan augusti månads utgång...

Värvning med mysfaktor

Bussresa till Stockholm med Emelie o Sarah som "gamla garvade" politiker i baksätet på bussen var kul! Besök på Högkvarteret 68:an o guidning av Susanne Anderssson, vår förbundssekreterare. Sen Riksdagen med sedvanlig guidning av mig. Många nya medlemmar anslöt, hoppas våra 4 klubbar växer och att vi även får nya klubbar. Jättekul dag, många nya kompisar och en hel del fnitter på bussen!

Avfallstrappan

Imponerad av Gävle och deras sätt att ta sig an avfallet för mer än deras egen kommun: De återvinner 98% av det avfall som kommer in. Dessutom bedriver de en informationsbedrift som heter duga, de bjuder in till dagar och då är det kö för att få se på anläggningar och ta del av information.
Om vi gjorde lika i övriga kommuner i Sverige så skulle naturen bevaras på ett mycket bra sätt, men vi skulle även kunna låta bli att köpa en hel del och återanvända mycket istället.
Fram för fler såna initiativ, det gynnar alla!

En resa mot kunskap

En resa i Sverige tog mig till Borås där jag fick se Pinoccio. Han symboliserar kunskapstörsten, när han svarade fel växte näsan. Här står han med näsan mot kunskap, mot Högskolan i Borås. Den lilla bruna människan under honom är jag. Vill nu hänga med på kunskapsresa, och tänker skriva mer aktivt här på bloggen igen efter att ha avslutat vår gemensamma blogg nyligen.

tisdag 15 maj 2012

Resan till politikens hjärta

S-kvinnor hyrde en buss och fyllde med medlemmar och blivande medlemmar. Syftete var utbildning o värvning. Vi lyckades med båda.
Härliga inlägg om allt från kvinnojourer till internationella frågor fick ta plats i etern. Vi besökte både högkvarteret 68:an och Riksdagen.
Krav på upprepning har redan ställts.
Kul!

torsdag 10 maj 2012

Lång väg kvar för försvarsmakten


I JULI 2010 trädde den nya lagen angående Försvarsmaktens personalförsörjning i kraft. Försvarets personalförsörjning ska i första hand vila på frivillighet och inte längre huvudsakligen på en totalförsvarsplikt. Syftet med den nya lagen var enligt regeringen att införa ett flexibelt, effektivt och tillgängligt system som enligt regeringen bättre skulle svara mot de behov som Försvarsmakten och dess verksamhet och ytterst Sverige har i dag.

Vi socialdemokrater har kontinuerligt i såväl debattforum som riksdagens kammare kritiserat regeringen för att denna förändring skett på ett mycket slarvigt och hafsigt sätt - i stället för att, som vi ville, låta analysen gå före lagstiftningen. Vi har också uttryckt oro för att man inte tillräckligt analyserat riskerna och konsekvenserna för att rekrytera såväl tillräcklig som "rätt" personal. Slarv och hafs hör inte hemma i försvarspolitiken.

Försvarsmakten har en lång resa framför sig innan man kan säga att den nya personalförsörjningen är stabil. Det återstår över 10.000 befattningar att bemanna. Risken för att soldater hoppar av efter halva kontraktstiden, det vill säga 3-4 år är uppenbar. En sådan utveckling vore skadlig och det krävs åtgärder för att så inte ska bli fallet. För att få bukt med de stora problemen med personalförsörjningen har Försvarsmakten inlett ett arbete med Arbetsförmedlingen. När detta klargjordes hördes röster i debatten för att det inte är rimligt att tvingas söka sådana arbeten för att kunna få behålla sin A-kassa. Det vore i så fall ett bakvänt sätt att återinföra den "pliktlagstiftning" som regeringen tidigare gjort vilande.

Jag delar i sak den uppfattningen att det vare sig för den enskilde eller för Försvarsmakten är bra att tvinga in arbetslösa i Försvarsmakten för att de ska kunna få behålla sin ersättning.

Då kom myndigheterna på att trots lagens utformning så kunde de friskriva folk genom att säga till Arbetsförmedlingen att de kunde ta bort dessa jobb om folk inte ville jobba utomlands. Försvarsmakten fann detta utmärkt. Och sannolikt den nu avgångne försvarsministern Sten Tolgfors också eftersom han lät dem hållas utan att ta initiativ.

Vi riksdagsledamöter har i uppgift att stifta lagar och den uppgiften ska tas på allvar. Här finns det fortfarande en lagteknisk brist och det är allvarligt. Enligt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) krävs det att det utfärdas nya författningsbestämmelser så att detta undantag angående skyldighet att söka soldatanställning, också finns nedskrivet i lagen.

Det måste vara ordning och reda i försvarspolitiken, det gäller även detaljerna. Likheten inför lagen kan inte att tillåtas sättas ur spel. Det som gäller måste också vara nedtecknat i lagen.