Åsa Lindestams blogg: Hotbilden mot Sverige

fredag 18 maj 2012

Hotbilden mot Sverige

Måste reflektera lite om senaste händelseutvecklingen: läste att Gotland upprustas just nu. Mötte någon från annat parti som sa "Hotbild mot Sverige finns väl inte alls...?" Och någon annan privatperson skriver till mig att "snart anfaller Ryssland!"

Vad är sant?
Inser att vi tar ett kliv närmare försvarsberedning igen!
Försvarsberedning är ett parlamentariskt tillsatt organ som utreder vår hotbild.
Kan tyckas jättebra, och visst kan det vara så...men det måste vara nutida försvarspolitiker som i dagsläget finns inom området som är med där.
Vid förra försvarsberedningens arbete kom väldigt lite ut under tiden de arbetade, och sen kom allt på en gång: en rapport som sa att inom en 10-årsperiod har Sverige inga fiender!

Aj, aj vad det ställde till! För visst finns det hotbilder: men kanske inte de hotbilder som vi tänker på!
IT-hotet är hela tiden närvarande, jag kan känna ofta att vi är "utslagna" när jag inte får kontakt med nätet. De flesta stänger nog av mobilen eller försöker lite senare, men det kan ju vara annat på gång... Det var ju inte länge sen Estland blev totalt utslaget, hela landet tappade nätet.. och IT-attacker händer ju hela tiden, men det är oftast nån/några enskilda som ställer till det för många.
Hur ska vi klara detta?

Arktis får vi olika uppgifter om: Ibland är det "hett" område, både Norge o Finland samt Ryssland är mycket närvarande, men Sverige tiger. Rätt eller fel? Hur påverkas vi när oljan blir dyrare och svårare att få tag på och det finns enorma resurser där?

Ryssland rustar upp, men varför gör de det och hur tänker de gå vidare? Mitt recept är fortfarande att vi ska vara vänner så mycket vi bara kan, grämer mig fortfarande att regeringen drev igenom att vi ska ta betalt för studenter från andra länder. Bättre låta andra studerar här, bli vänner, berika oss med deras sätta att tänka och deras kultur, man slår inte sin kompis...

Och vem är vår kompis? Det måste vi också reda ut... Det närmar sig för Försvarsberedning....

Inga kommentarer: