Åsa Lindestams blogg: Att se igenom det ofattbara

lördag 10 augusti 2013

Att se igenom det ofattbara

Läser SvD idag om Sara som sålt sin kropp som 14-åring. Det är enligt tidningen många ungdomar i Sverige som säljer sina kroppar för pengar. Ibland handlar det om att straffa sig själv. Ibland handlar det om att de tror att de inte är nåt värda.
I vår föreställningsvärld tänker vi på att det är barn från familjer som har det sämre ställt, som lever uselt och behöver pengar. Men enligt tidningen förekommer det överallt, i alla samhällsklasser.
Så svårt det måste vara att förstå som förälder, att inse att ens son eller dotter mår så dåligt och att inte kunna ingripa.
Jag tänker direkt tillbaka på en situation jag upplevde som rektor. På en av de skolor jag ansvarade för hade flera barn svårt med matematik. Vi satt många kvällar, lärarna och jag, och funderade över hur vi skulle göra för att underlätta för dem. Nytt material, nytt sätt att undervisa, liten grupp?
Hösten gick. Matbespisningen slog larm så småningom, vissa åt enorma mängder lunch, särskilt på måndagmorgnar. Vi funderade igen... Kunde det vara så att de inte fick frukost hemma? Kunde det vara så att det även fattades mat för vissa barn på helgen?
Vi såg till att de kunde äta frukost på skolan för en billig peng.
Och helt plötsligt gick det lättare att räkna!!

När svaret är mångfacetterat och inte finns inom räckhåll kan vi ibland lösa bekymmer på fel sätt. Självklart fanns fler svårigheter, men om många tänker tillsammans blir det oftast bättre.

När det gäller försvaret får jag massor av tips och förslag från de redan insatta, i alla fall insatta i sitt eget område. "Bara just det här området får mer pengar så löser vi bekymret" är ibland den lösning som serveras mig.

Men hotbilder är så mycket svårare än kulor och krut. Den politiska situationen tillsammans med allt annat och rätt tillfälle kan ställa till massor. Eller inte. Och ibland kan vi inte förstå vad som händer framför våra ögon för vi har inte en referensram som över huvud taget stämmer.

Det gäller att samla på sig så mycket information som möjligt från så många olika ställen som det bara går. Och ändå kan svaret bli nåt helt annat. När det ofattbara inträffar.

6 kommentarer:

Unknown sa...

Klok kvinna du! Känner ju till Peter Hultkvist. Klart är att S måste forma en vettig försvars o säkerhetspolitik o det snabbt efter Moderaternas vanstyre...
Bävar för hösten o de styrkedemonstrationer ryssen kommer att visa i Zapad 13

Unknown sa...

Socialdemokraterna har dock ganska mycket att bevisa om de ska framstå som trovärdiga, efter deras egna mångdubbelt värre vanstyre av försvaret. (FB-OO + FB-04 mm)

Anonym sa...

Nej, Åsa du har fel! det handlar inte om att majoriteten mår dåligt! det handlar om pengarna de tjänar. En tjej kan tjäna fan upp till 3-5 lax per gång beroende på vem hon söker upp.

Det gör att hon kan köpa precis allt hon vill. Sen finns det dom när de blir påkomna så skyller de att de mådde dåligt för att ingen ska tro att det var deras eget val!

Åsa Lindestam sa...

Oskar, menar du att lycka är att kunna handla? Stackars dig, du har lång väg att vandra.
Sätt dig i fåtöljen och blunda. Tänk efter när du var som allra lyckligast. Inte var det när du köpte nåt?
Att leva i en vuxen och respektfull relation är värt guld.
Tack och lov säger lagen att vi ska skydda våra unga. Det måste bero på nåt, eller hur.
Nästa gång kan du skriva ut ditt namn.

Anonym sa...

Men självklart är lycka att handla, du är bara naiv ifall du inte tror det. Dessutom om nu tjejen mår så dåligt så kan hon kasta sin Ipad,dator och annat hon lyckades köpa med sexpengarna. För om hon nu mår så dåligt så borde hon inte villa ha kvar det som förknippas med det hon gjort!

Åsa Lindestam sa...

Oskar: Undrar hur många tjejer du känner som gör så?
Tycker det verkar konstigt, men är du verkligen insatt i detta område eller uttrycker du enbart din åsikt utifrån ditt perspektiv?