Åsa Lindestams blogg: Treterminssystem!

måndag 12 augusti 2013

Treterminssystem!

Vårt förslag om att studenter kan läsa in sina utbildningar på kortare tid presenterades idag av Stefan Löfven på SSU:s kongress.
Det här betyder att vi äntligen går ifrån ledigheten som var avsedd för ungdomar att kunna hjälpa till med skörden hemma (alltså för mycket länge sen ett behov för jordbruket)

Idag kan sommarlovet vara en tung tid att ta sig igenom för den student som saknar försörjning. Många tvingas återvända till föräldrahemmet för att få uppehälle. Nu kan de som vill läsa även på sommaren, vilket gör att de snabbare tar sig igenom utbildningen, inte behöver göra uppehåll för det långa sommarlovet (om de inte vill!) utan kan avsluta sina studier betydligt snabbare.

Det känns skönt att tillhöra ett parti som finns i framtiden!

Omnämnd i lunchekot 24 min 14 sek in!

7 kommentarer:

Strilsäker sa...

Trodde detta gällde värnplikten när jag såg rubriken. Treterminssystem även där hade varit än bra idé, vilket även infördes under 2006. Dock blev det aldrig särskilt långvarigt, tyvärr.

magnus johansson sa...

låter bra.
Men hoppas att du som försvarspolitiker kan kommentera lite vad S vill göra med vår lilla försvarsmakt.
Hur mycket vill S höja försvarsanslaget med?
Vill ni ha någon sorts värnplikt igen?
Varför lägger Sverige minst i norden på försvar? Tycker du och S det är rimligt och skall fortsätta så?
Skall vi strunta i rysk upprustning och inte låte det påverka vår insatsorganisation till det större?
Flera länder runt östersjön har reagerat och agerat på den ryska upprustningen.
Vad tycker du att de övar större övningar än under kalla kriget?

Magnus Johansson

Åsa Lindestam sa...

Hej strilsäker, intressant, jag tar med mig din tanke...
Magnus: politiken går inte till som du önskar! Jag går absolut inte ut själv o säger "så här vill jag att vi gör" utan jag jobbar i team med mina socialdemokratiska partikamrater i FöU o FöB. Vi arbetar för fullt, men regeringen måste lägga sin budget först. Så är spelets regler. Vår talesperson är Peter Hultqvist i de stora frågorna.
Jag tycker också en hel del, men att säga att jag vill lägga si o så mycket på försvaret, och sen fattar mitt team ett annat beslut vore inte särskilt bra för mig heller. Det skulle undergräva mitt förtroende, och förmodligen även partiets.
Att påstå att vi struntar i rysk upprustning är en viss överdrift. Läs FöB (Försvarsberedningens) rapport.
Vet inte om du missat ett "om" i sista meningen, men om det är så tycker jag att det är oroande, och vi måste förhålla oss till detta, vilket vi inom (S) drivit hårt i FöB o det kom med också där alla stod bakom. Oron för flera länder är stor, men Ryssland är närmast. Ska återkomma med något blogginlägg om detta har jag tänkt.

magnus johansson sa...

Många tack för svaret Åsa Lindestam!
Jättebra att du har en öppen blogg och att du faktiskt svarar och så snabbt.
Men vad vill S teamet i FÖU?
Kristdemokraterna ,folkpartiet och Sverige demokraterna har berättat vad de vill.De hindrar inte i varje fall dem.
Varför kan inte S göra detsamma?
Riksdagens arbetsätt omöjligör väl inte beskrivning vad S vill med försvaret?

Ser att Hultqvist sagt mycket kloka saker genom googling och riksdagens hemsida. Milsvid skillnad faktiskt från några av moderaternas företrädare.

Det ligger 10 punkter på socialdemokraternas hemsida om försvarspolitiken.
De är mycket bra men de är förhållningsätt i vidare analysarbete och en fingervisning tror jag vad som komma skall tex Gotland.
De vore märkligt om det inte innebar en större insatsorganisation och mer pengar
Men de är inte konkreta förslag som KD framförallt presenterat som är extremt bra.
Skulle önska att S gjorde något liknande eller anslöt sig till merparten av deras rapport med undantag personalförsörjning som borde vara någon form av värnplikt.

Tror inte vi någonsin kommer att kunna fylla upp förbanden med nuvarand lösning och dyrt verkar det bli också.Kostnader vi borde ha lagt på att förnya materielen.

Ser framemot ett blogginlägg kring tankar om S försvar när ni talat ihop er efter sommaren.

jag hoppas på socialdemokraterna i nästa val.

mvh/
M.Johansson

Sami Korpela sa...

Vad man glömmer är att treterminssystem innebär en hel del problem som jag nu inte ser hur vi kan lösa bland annat att en termin är 20 veckor och sommaren är inte 20 veckor lång. 30 miljoner kommer heller inte räcka någonstans för att införa detta. Listar fler problem på min blogg.

Strilsäker sa...

Om man haft kvar terminssystemet med värnplikt hade det blivit billigare. Samtidigt som man kunnat minska avhoppen, stärka folkförankringen m.m. Den tredje terminen i mitt fall blev NBG, vilket var onödigt och dyrt. Visade var på ett ungefär yrkesförsvaret skulle landa. Att sedan lägga de övriga delarna som betalda och arbetstidsreglerade kan bara sluta på ett sätt. Det ser vi nu även effekterna av.

Angående högskolevärlden är denna alldeles för fyrkantig och ironiskt nog spretig för att någonsin kunna ändras. Nu som studerande på universitet kan jag bara känna att en stor skara där skulle behöva klippa till sig, skaffa sig ett arbete eller bara ta sig utanför den kub de fastnat i och bara.. andas.

Är inte heller särskilt imponerad av att officersutbildning blivit akademisk. Men men jag är inte bitter.

Åsa Lindestam sa...

Strilsäker: Det var nog inte enda problemet för värnplikten att den kostade pengar. Personal som skulle arebeta togs till andra arbeten, exvis NBG. Och den blev jättedyr o kanske inte fullt ut vad vi räknade med. Läste kritiken från Riksrevisiuonen för lång tid sen.
Håller med dig om högskolevärlden, har stämt träff med HiG (Gävle) o dess rektor om ett par veckor för att lyssna lite mera om glädjeämnen o bekymmer. Var dit för nåt år sen, och det fanns många orosmoln just då...