Åsa Lindestams blogg: Georgien

måndag 27 april 2009

Georgien


Anlände till Georgien efter midnatt, Tbilisi lyste upp vägen mot hotellet. Taxin körde olika vägar, kände stundtals igen mig men oftast inte. Vägen var blockerad av någon form av tält med nummer på, människor fanns inne i tälten. De blockerade vägen där vi skulle åka. De protesterar!

På morgonen träffade jag och de övriga i sällskapet, Europeiskt forum, först det liberala partiet. De driver frågan om att avsätta presidenten, Saakasvilli. Tror själv hans parti har ca 5-6%. Alla partier i opposition har gått ihop och arbetar tillsammans för att få presidenten att avgå.
Träffar också EU folk och någon som gör opinionsundersökningar. Resonerar om partier och ideologier, men det blir rörigare. De kan kalla sig vid olika ideologiska tankar, men vi som besöker dem känner inte igen oss. Regeringsmakten med dess kvinnliga företrädare känns genomtänkt men när jag sen träffar nästa opposition föds fler frågor.
På väg hem på kvällen möter jag flera hundra människor, alla lyssnar till tal från de protesterande personerna från olika partier, enade i opposition. Hur kan siffrorna peka på att Regeringen har folkets röst när flera tusen är ute en måndagskväll, och de har funnits här sen den 8/4, tre veckor.
Media är inte fri. Kan folket ha genomskådat regeringen?

Inga kommentarer: