Åsa Lindestams blogg: Försvar i förändring?

onsdag 15 april 2009

Försvar i förändring?

Så nu vet alla vad vi tycker runt försvaret. (DN)Tror aldrig jag fått så många förfrågningar från andra sidan bordet innan allt var offentligt. Nu vet ni: Vi vill ha plikten kvar! Alla ska mönstra på nätet, och det gäller tjejer också. Sen tas några ut till en plikt på tre månader. Därefter kan vissa av dessa erbjudas ytterligare utbildning men då är det helt frivilligt. Vårt förslag är från plikt till frivillighet, det kan aldrig bli frivilligt och övergå i plikt i flera år som moderaterna vill.
Under de år vi talar om händer mycket i unga människors liv, för vissa knackar pojk- eller flickvän på dörren, därefter kanske barn, studier, ja allt finns ibland just under de tidiga åren. Att säga "ja" till plikt under tre månader kan vara OK, men under eventuellt 7 år med tjänstgöring utomlands utan att kunna välja..?
Andra länder har övergått till att ha yrkesmilitärer och insett att det är oerhört konjunkturväxlande: Finns det gott om andra välbetalda jobb så väljer man det istället, men är det tomt i platsjournalen är det lättare att tacka ja till yrkesmilitär. Vid högkonjunktur står man då utan viktiga personer på de poster man borde ha.
Nej tack, jag är övertygad att vår modell är bättre.

1 kommentar:

Wiseman sa...

Ni är inte ensamma om att tro på plikten... Det gör även jag.

Det är en utopi att Försvarsmakten ska kunna locka de mest lämpade individerna i respektive årskull till tjänstgöring i 5 år på minimilöner.