Åsa Lindestams blogg: Solidaritet med grannar?

onsdag 1 april 2009

Solidaritet med grannar?

Nordiska Rådet bjöd in Torvald (pappa) Stoltenberg, fd minister från Norge för att berätta om sin utredning som han fått som uppdrag av Nordens utrikesministrar att ta fram. Han har lagt ett förslag med 13 punkter, där han anser att vi ska arbeta mer tillsammans och dela information och annat.Samtidigt var Erkki Tuomioja, fd utrikesminister i Finland inbjuden och även Försvarsutskottets vice ordförande Rolf Gunnarsson. Dessutom var jag inbjuden. Inför 140 lyssnande personer resonerade vi om TS förslag.Visst finns det vinster att göra, men självklart måste vi fundera över nyttan av varje förslag. Han anser bl a att vi ska patrullera över Islands luftrum och över Barents hav. Satelliter kunde delas av våra länder i Norden för förbättrad överblick och tillsammans kunde vi ha gemensamt försvar mot cyberattacker.Det mest kontroversiella var Solidaritetsprincipen där vi ska lova "En för alla och alla för en" som i NATOs paragraf 5. Men det ansåg både vi i Sverige och Finland att det inte behövdes, det har vi redan i EU och om ett grannland blir angripet kommer vi att ställa upp ändå, tror vi.

2 kommentarer:

Wiseman sa...

Åsa: Just det där "tror vi" fångar allt mycket väl. EU är ett fullkomligt oprövat kort när det säkerhetspolitiska garantier. Organisationen och dess medlemsländer spretar åt alla omöjliga håll när det gäller just säkerhetspolitiken. Ser man till EU:s historik när det gäller säkerhetspolitik är ledorden obeslutsamt, för sent och för lite.

Det är också ett svek mot Norge som inte är med i EU.

Jag börjar också fundera allt mer över hur trovärdigt NATO blivit med alla nya medlemmar med olika agendor.

Kanske vore ett nordiskt samarbete med försvarsgarantier den bästa lösningen.

Johan Westerholm sa...

Åsa,

Jag håller med Wiseman. Jag bedömer att det är mest realistiskt att gräva där vi står. Gräver man någon annan stans än där man står riskerar man alltsom oftast att få ont i ryggen.

Mvh

Johan