Åsa Lindestams blogg: Kriminalisering leder till konflikter!

tisdag 31 mars 2009

Kriminalisering leder till konflikter!

Lyssnar som vanligt till P1 och hör reportaget om hur en reporter infiltrerat i Sverigedemokraterna, avslöjas på en Ålandsfärja och sen visar färjans kameror hur någon lurar till sig nyckeln till hennes hytt, ledarna för SD går in i hytten, kommer ut med en ryggsäck som förmodligen försvinner ner i havet. Ledaren kommer inte ihåg varför han besökt hennes hytt.
Åklagaren har lagt ner förundersökningen.
Därav nyhetsvärdet!
Kan vi lita på Åklagarväsendet? Kan det vara så att vissa saker passerar genom nålsögat trots att saker är uppenbara? Kan det ligga annat bakom?
Varför kan vi vanliga inte få se vad de gör, är det inte rumsrent? Eller är det bara en snäll omtanke om tjejen, reportern, blivit sjuk och de andra är så kamratliga så de vill se att hon mår bra? Fast vi ser hur hon blir attackerad i en annan hytt tidigare och tvingas springa iväg ur denna hytt.
En artikel i SvD visar att asylsökande luras att köpa falska pass
Det finns likheter med stater som är försvagade även om det är lång väg kvar. Men vi ska ta saker på största allvar och läsa tecken och reflektera över vad det kan betyda. Karzai i Afghanistan och ledaren i Pakistan brottas med grov kriminalitet och terrorism. I dessa länder kan man inte lita på det civila samhället utan ser ständiga förbrytelser ske framför ögonen på vanliga människor.
Likaså har Sydafrika bekymmer, där fängslade personer som dömts till 15 år kommer ut efter 2 år. Under tiden har inflytelserika människor besökt fängelset och samtalat med fången. Detta undergräver det civila samhället och leder i värsta fall till konflikt och inbördes stora bekymmer.
Jag menar inte att detta händer här, men vi ska vara vaksamma på när åtal läggs ner då vissa saker är uppenbara.

Inga kommentarer: