Åsa Lindestams blogg: OSSE och Gergien, nu är det slut!

onsdag 11 mars 2009

OSSE och Gergien, nu är det slut!


OSSEs mission i Georgien avslutas till halvårsskiftet! Kontoret är inte längre välkommet att verka i Georgien. Det är president Saakasjvili själv som inte vill ha kontoret där längre. Han vill visa att Georgien nu är ett land som kan klara sig själv. För oss övriga länder hade det varit bra att ha kontoret kvar. De fick trots allt ett förlängt mandat när alla inblandade länder röstade för ett halvårs ytterligare närvaro, men nu är det stopp.

Kvar i Georgien blir EUs insats EUMM med uppgift att jobba för de överenskommelser om tillbakadragande för trupper från Ryssland.

Hur får vi nu på ett säkert sätt den bild över vad som händer där? Båda sidor hade många överord om vad som hände under kriget i augusti 2008 och utnyttjade skickligt internet att sprida dessa informationer, något skarvade från båda håll.

Rolf Ekeus, verksam inom OSSE, uttalar sig idag i SvD om betydelsen av insatsen. (Finns inte på nätet) Själv kan jag bara instämma, var ju där i oktober 2008 och fick se arbetet med egna ögon. På bilden chefen för EUMM, Per-Erik Korström tillsammans med mig.

Inga kommentarer: