Åsa Lindestams blogg: Tillhör Gotland Sverige (igen)?

torsdag 12 mars 2009

Tillhör Gotland Sverige (igen)?


Idag säger både SVT och SvD att försvaret inriktning ändras. (igen). Fler armeförband behålls och dessutom ställs ett antal stridsvagnar (Leopard) på Gotland. (Inte rätt bild, hittade inte den) Visserligen i förråd men ändå.. Därmed går Sten Tolgfors, försvarsministern emot Försvarsberedningen i det avseende att allt ska vara tillgängligt nu.

Stridsvagnarna på Gotland kan vara stridsberedda inom tre år, kanske lite snabbare. Men om det beslutas att det ska vara tre år så kommer planerna att läggas så med rekrytering, utbildning och träning. Kanske bättre än ingenting men inte bra. "Vad är hoten?" säger jag igen. "Gasledningen som planeras utanför Gotland är inget säkerhetshot"säger regeringen men detta visar på att det är nåt annat på gång. Tolkar vi Rysslands upprustning annorlunda i Regeringshögkvarteret än vad Försvarsberedningen gjort? Svaret måste bli "ja".

Rysslands försvarsbudget ökar, men de ligger fortfarande långt efter andra länder i förmåga. Men det är avsevärda pengar i den ryska ekonomin, som skulle kunna användas på annat sätt.

Att utöka med fler armeförband i förhållande till ÖBs förslag är bra, men det går också emot Försvarsberedningen som säger att allt ska vara användbart här och nu. Konstigt med tanke på att vi går mot ett yrkesförsvar. Vi ska kalla detta "nya" för mobiliseringsreserv. Snart blir det nog två bokstäver, MR, och då får det en ny innebörd...

2 kommentarer:

Bosse sa...

Åsa- syftar du på följande uttalande från Försvarsberedningen så måste jag ställa frågan hur de bör tolkas

- Den inrikespolitiska utvecklingen ( i Ryssland, min anm) med auktoritära drag är emellertid oroande. Försvarsberedningen har flera gånger tidigare berört den stora vikt som regimen tillmäter stabilitet snarare än demokratisk utveckling och respekt för mänskliga rättigheter, vilket får återverkningar på det politiska livet, det civila samhället och massmedia.
- Kortsiktigheten i det politiska beslutsfattandet gör att det finns en betydande osäkerhet rörande utvecklingen även på bara några års sikt, en osäkerhet som förstärks av presidentens stora personliga makt. Även om kortsiktigheten är påfallande så finns det också tydliga drag av strategiskt tänkande. Detta gäller såväl synen på landets energitillgångar som satsningen på de väpnade styrkorna och andra delar av säkerhetssektorn. - Den inrikespolitiska utvecklingen med auktoritära drag är emellertid oroande. Försvarsberedningen har flera gånger tidigare berört den stora vikt som regimen tillmäter stabilitet snarare än demokratisk utveckling och respekt för mänskliga rättigheter, vilket får återverkningar på det politiska livet, det civila samhället och massmedia. (sid 40)

Förband på Gotland förefaller mot bakgrund av ovanstående vara välbehövligt men tre års beredskap, tja vad skall man tro om en regerings (oavsett färg) förmåga att beordra mobilisering mot bakgrund av att det är i stort sett omöjligt att överblicka ens ett år av framtiden, än mindre tre år?

Anonym sa...

168MOTEL,臻愛,依蝶,東楓,桂林,水漾,開漳聖王廟,天池檜谷,長青祠,仙溪,不老溫泉,城隍廟,皮影戲,荖濃溪,觀音山,中山公園,壽天宮,寶來溫泉,石洞溫泉,月世界,太陽谷,大世界,靖王墓,橋頭糖廠,大瀑布,大鬼湖,小鬼湖內門,南海紫竹寺,錫安山,雞冠山,新養女湖,旗山老街,文物館,運動公園,穎達生態農場,歷史展示區,鵝鑾鼻,高爾夫球場,保力林場,四重溪,森林遊樂區,台鳳高爾夫球,蛤板灣沙灘,沙馬基島,社頂自然公園,八大森林樂園,佳樂水,龍鑾潭,白水泉瀑布,曹公祠,竹林,岩玄華山文化院,桃源溫泉,鳳儀書院,世紀大峽谷,海洋生物館,森林遊樂區,關山落日,南灣海水浴場,後壁湖,烏石鼻海岸線,海灣風景區,國家步道,阿里史冷泉,頭城老街,澳花瀑布,石觀音寺,大溪漁港,東澳灣,溫泉公園