Åsa Lindestams blogg: Paktistan kryper närmare Sverige!

söndag 15 mars 2009

Paktistan kryper närmare Sverige!

Igår brändes 20 lastbilar som rullade på väg mot Afghanistan. Det var talibanrebeller i Pakistan som satte eld på dessa, lastade med viktiga förnödenheter. Natostyrkorna blev attackerade på denna viktiga transportled. Ett par vakter blev skadade. Vad betyder det för våra svenska soldater i Afghanistan?
Några soldater blev dödade i helgen, nationalitet ännu okänd men de tillhör ISAF, samma styrka som våra soldater. Vad betyder detta för våra svenska soldater i Afghanistan?
På landsbygden i Paktistan är endast 22% av kvinnorna läskunniga. 41% saknar rinnande vatten. Barnadödligheten ligger på 70 döda av 1000 födda, det högsta i Sydasien.
Sharialagarna gäller i Swatdalen. Landet faller sönder. Den kultur som tränger fram och tar mark stödjer grupperingar som inte väljer demokrati, tvärtom. Antalet skolor minskar.
Idag hördes nyhetsinslag om våldsamma upplopp och igår såg vi i nyhetsbruset hur människor i 10 000 tal protesterade mot regeringen. Vad betyder det för våra soldater i Afghanistan?
Talibankulturen växer i Pakistan och det kommer att påverka grannen Afghanistan vare sig vi vill det eller inte. Hur ställer vi oss?