Åsa Lindestams blogg: Kryptering?

tisdag 31 mars 2009

Kryptering?


Ibland funderar jag om det finns ett mått av ironi och självdistans inom försvaret. Att beställa en kryptering till JAS, som visserligen är ett stort problem (krypteringen altså), men samtidigt så kan alla lyssna. Det verkar nästan hämtat ur en skämttidning. Jag vet att vi ska använda NATO-standard, men idén måste vara att endast de som ska ha info får den. Så fungerar Rakel och den har vi lagt massor av pengar på. Men det var väl ingen som tänkte att den skulle användas av fler ...eller...?

Wisemans wisdom skriver utförligt om eländet så mer uppgifter finns där. Annars jag på Ekot.

Tänk när vi gör en gemensam övning i nåt annat land, där fartyg ska prata med flyg och behöver koordinnera informationen och samtidigt lyssnar alla på vad de gör och det är lätt att attackera våra soldater.

Samtidigt innebär detta en fördyring eftersom det inte fanns med från början enl DN

Samtidigt vet vi att även om vi har NATO-standar på våra grejer så får inte vi full information från dem, då det filtreras från toppen. Systemet är så att allt inte är tillgängligt förrän nån sagt att dessa delar ska vara det. Om jag byggt ett system hade jag gjort alla användar fullt ut möjliga att få information, och blockerat de delar som andra inte behöver ha. Det är ju svårt att fråga om information som man inte vet om. Men har man information man inte vill dela så är det enklare att peka ut den.

Nu får vi hoppas att allt inte är färdigt och påskrivet (som det är i riksdagen med mobiltelefonavtalet som gör att vi är utan mobiltäckning på flera ställen i landet!) så att försvaret hinner tänka en gång till och även regeringen: Att utveckla produkter i Sverige kan vid första anblicken se dyrare ut, men om vi räknar in de jobb det ger när arbetslösheten slår till och samtidigt att vi får vad vi vill ha så väger det tyngre. Och köp från hyllan betyder att hyllan står i USA, Israel eller Ryssland, kan tänka?

Inga kommentarer: