Åsa Lindestams blogg: Socialistinternationalen

torsdag 16 april 2009

Socialistinternationalen


Idag är jag i Geneve i FN-byggnaden, träffade massor av nya vänner igår inom socialistfamiljen. (På bilden Luis Ayala, SG i SocialistInternationalen) Kändes som att komma hem. Direktrapporter från Moldavien, Armenien, Vitryssland och dessutom spännande och vassa frågor från de övriga deltagarna. Ukrainas representant klargjorde skillnader mellan partier i väst och hos dem. Hon har kämpat i många år för att bygga upp samma partistruktur som i Sverige, men det var lång väg kvar. Polen var kritiska i frågor runt Nagorno-Karabach, men svaret blev att samtal pågår fortfarande, och det är inte öppet krig så det är en vinst i sig. Rysslands representanter var blananserade, mycket trevliga och öppna och kunde prata engelska! Jättevinst, helt plötsligt kunde samtalet flöda även på raster och vid lunchen!
Mest intressant är ändå Vitryssland där ingen framgång syns till men de fortsätter outtröttligt att kämpa för Mänskliga Rättigheter medans Lukashenka sätter krokben för allt.
Ett annat intressant ämne var de fria medierna och deras inflytande, där vi kunde konstatera att även i väst har våra bekymmer med vinklingar i artiklar som gör att vi inte känner igen de möten vi ändå närvarat på därför att journalisterna inte beskriver vad vi upplever utan vad de själva upplever: vilket ofta inte är den enda sanna historien, tyvärr.
Många hälsade till Mona Sahlin, som hade gruppens gillande. Kvinna, socialdemokrat och ung (jag är lika ung så jag kände mig stolt över detta) var hon en förebild och dessutom en fin representant för ett land som alla verkade veta mycket om och såg upp till inom den socialistiska familjen.
Ser fram emot ännu en dag med spännande samtal.

Inga kommentarer: