Åsa Lindestams blogg: Somalia och korvetter från Sverige

lördag 9 maj 2009

Somalia och korvetter från Sverige


Ja, återigen besannas vår oro: Korvetterna är inte fullt utrustade med vad som kan förväntas finnas på fartygen. Det var lika när vi träffade korvetterna som var på mission i Libanon, de fick patrullera i ett mindra område så pass långt utanför kusten att de inte kunde beskjutas från land. Varför är jag inte förvånad?

I debatt från talarsolen har Karin Enström (M) sagt att skyddet för våra soldater behöver inte vara det bästa, utan det behöver vara "tillräckligt bra". Jag antar att det här är svaret på detta.

Men om det nu är så att våra tjejer och killar åker utomlands med risk för sitt liv så tycker jag att det ska ha det allra bästa!

I senaste numret av Reservofficeren skrivs om att våra reservofficerare som tävlar i EM i Istanbul i Turkiet inte ens fick låna uniformer för det klimat de skulle tävla i, och blev erbjuden från ett flertal andra länder att de skulle få uniformer till låns under tävlingen. Men av stolhet eller vad det nu var tackade de nej, och tävlade ändå. Magsjuka gjorde tillsammans med detta att de fick en 28:e plats av 41 deltagande länder. Men det är väl det här som är "tillräckligt bra". Visserligen känner jag att detta är mer på lek och inte blodigt allvar, men när det rör sig om tre uniformer så måste jag undra lite.

SvD har som vanligt en oerhört bra artikel om Operation Atalanta som vår mission deltar i vid kusten i Djibouti.

Hoppas att allt går bra därnere och att alla kommer hem med rika erfarenheter av det internationella inslaget, som kommer att pågå i 4 månader utan att kunna förlängas med dessa fartyg.

Inga kommentarer: