Åsa Lindestams blogg: Tiden rinner ut för värnplikten

tisdag 19 maj 2009

Tiden rinner ut för värnplikten

Yrkesförsvaret närmar sig: I regeringens prop som kommer att debatteras den 12/6 och tas beslut om den 16/6 kl. 15.00 ger Sverige ett yrkesförsvar. Självklart är det fritt för var och en att söka sig arbete inom försvaret, men när man väl sagt ja och fått anställning då är man yrkessoldat i många år med plikt att tjänstgöra varhelst vi i Riksdagens beslutar och även på den tid vi beslutar. Finessen är ju att de som åker iväg ska vara samtränade. Om det gick att säga: "nej, jag är gravid" eller "nej, min pappa ligger svårt sjuk just nu" så mister hela idén sin kraft: då spricker bubblan och missionen saknar vissa personer. Visst kan man ringa in dessa från andra som står i beredskap, men då är de ju inte samtränade.
På dagens Brännpunkt delar Wilhelm Agrell min oro med all rätt. Jag har tidigare frågat statssekreterare Jevrell vilket straff den yrkessoldat kommer att få som inte kan åka med utomlands för att hennes/hans liv inte kan tillåta det just nu: men jag fick bara ett kryptiskt svar...
Våra svenska soldater har varit högt uppskattade utomlands, bland annat för deras yrkesbakgrund som ofta visar att de har ett annat yrke också i det civila livet, snickare, byggnadsarbetare eller sjuksköterska, vilket gett oss ett gott rykte om att vara humana runt om i världen. Men hur blir det nu?

1 kommentar:

J.K Nilsson sa...

Har du ställt frågan om avtalsbrott direkt till försvarsministern? Då kommer det ut mer offentligt och vi kan ta debatten bättre.

J.K Nilsson