Åsa Lindestams blogg: Att få tro och misstro,,,

torsdag 21 januari 2010

Att få tro och misstro,,,

Igårkväll var jag på ett seminarium och lyssnade på en kille, Dag, som hade snöat in på 9/11. Han hade klippt ihop en massa saker från internet, och han var långt ifrån ensam på nätet som gjort så, och satt ihop film och letat bevis för att det vi såg på TV detta olyckliga datum när så många människoliv gick förlorade i New York. Ibland kändes det som han hade rätt, hur kunde tre byggnader rasa på några sekunder, ibland blir jag tveksam, hur kunde reportern säga att byggnaden skulle rasa när den stod där? Hon måste ha spelat in händelseförloppet o inte fått på kameran? Nåväl, vart mynnade allt ut i?
Jo, i en misstro mot att den som ägde husen hade en dold agenda. (Förmodligen försäkringspengarpengar)

Och att de hemliga organisationer som finns i USA o jobbar för dåvarande presidenten visste om detta. Och ytterligare några organisationer från andra länder..

Men oavsett: Här sitter en massa män (och kvinnor också antar jag) och tittar på filmer, bilder och tabeller utlagda på internet, där flera kan vara gjorda och omgjorda i efterhand.

Vad leder det här till? Ja, igårkväll hamnade diskussionen på en grym konspirationsteori mot USA och fler länder. Till och med Sverige fick en släng av sleven därför att vi "låg i krig" med/mot (?)Afghanistan.

Var kvällen givande? Ja, både ock. Det hade varit bättre med en timme till av diskussion där vi åhörare fick komma mer till tals, men vi enades om att ses igen och prata försvars och säkerhetspolitik istället.

På väg hem fick jag sällskap med en äldre man, pensionerad från flyget, som sa "Nu är jag mer styrkt att det gick till som media sa från början, för det där var för osannolikt, tur att du var där". Men samtidigt när spekulationsteorier inte underbyggs med fakta, när definitioner som ex krig används utan att ta reda på hur det egentligen är så kan mycket bära iväg.

Och då drar jag parallellen med Afghanistan och deras skola där de inte ens får lära sig att tänka kritiskt utan lär sig att rabbla utantill. De skulle nog inte ens ha kommit på att det kan finnas mer än ett svar på varje fråga. Så visst är det bra med vår kritiska skola och vår befolkning som tar reda på och tycker. Men i grunden behövs utbildning även i faktasökning.

Inga kommentarer: