Åsa Lindestams blogg: Sluta jaga sjuka..Fixa jobb åt friska!

söndag 24 januari 2010

Sluta jaga sjuka..Fixa jobb åt friska!

Visst säger alla politiker med munnen att de vill ge jobb åt alla. Men sen kommer det till handling och då får vi syna korten. Gårdagens drabbning mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt handlade självklart om jobb, och vi har ju facit där många kan vittna om dagens Sverige där jobben inte står på rad, precis.

Jag hävdar bestämt att man måste se trender och tendenser, men sen måste vi se på var och en av våra innevånare i Sverige. Det ser mycket olika ut när det gäller skolgång, bakgrund, kompetens och fallenhet för arbete. Här måste politiker se till att det erbjudas en solfjäder av olika möjligheter för människor. Nån behöver läsa upp betyg, nån annan behöver ha en praktikplats, nån behöver ratta om hela livet och svänga in på en annan väg. Så ser det ut.

Instämmer med Mona Sahlin om bland annat en fjäder som har lyft och kan lyfta många till oanade höjder: kunskapslyft - låt människor växa i trygghet och gå vidare mot nya mål i livet.

En annan viktig sak som SvD tog upp idag är frivilligheten. Det handlar om fritid och dessutom innehållsrik fritid. Vi har en stor mängd frivilligorganisationer som människor brinner för och jobbar i utan att tjäna ett dugg annat än nöjet att få vara med. Ett antal av dessa hjälper försvarsmakten att besätta de viktiga arbeten som vår försvar behöver. Det kan vara en hundförare, det kan vara motorcykelkunniga, det kan vara nån som kan organisera ett arbetspass under längre tid. Men jag är oerhört tacksam att de finns för när det bränner till så finns någon att ropa på.Nu tänker Sten Tolgfors ta bort deras anslag för kontorspersonalen och istället ska de mer sporadiskt få söka "projekt". Detta är dödsstöten för försvarsmaktens frivilligrörelse. Vem ska hålla reda på medlemmars adresser? Vem ska sända ut brev? Vem ska planera de otaliga övningar som föregår skarpt läge? Alla vi som jobbar ideellt vet att sånt kräver så mycket tid att det står och faller med några anställda. Här kapar Sten Tolgfors dessa organisationer.Självklart ska folk ha jobb. De ska också ha en bra fritid med innehåll. Nu visar regeringen att de inte kan ge tillgång till arbetstillfällen för folk och att de heller inte värdesätter de 600 000 personers ideella fritidssysselsättning.Läs också Peter Andersson och Johan Westerholm som skriver om debatten

Inga kommentarer: