Åsa Lindestams blogg: september 2009

onsdag 30 september 2009

Var lägger vi pengarna för störst nytta?

Irriteras över medias flathet när de ställer frågor till Försvarsministern och han får raljera över att vi (S) inte är solidariska utan att vi får en chans att bemöta det. Solidaritet handlar också om att göra rätt saker, inte bara att göra saker rätt. Även Johan Westerholm verkar ha sett sambandet.
Att ställa upp och ta lead (ledning) över Nordic Battle Group 2011 är i all mening en lärorik period. Men det kostar Sverige 5 gånger mer än de andra länderna, vi står för 80% av styrkan och de övriga 4 för resterande 20%. Styrkan bestod senast (2008) av 2850 soldater varav svenskarna var 2350. Är det rimligt? Nej, självklart inte.
Om huvudmannaskapet (lead) roterade fick fler chans att prova på och få erfarenhet. Men de andra länderna väljer att anmäla en liten grupp soldater som gör en eller ett par uppgifter. Vi i Sverige väljer att ta grundansvaret som också betyder att allt de andra inte ställer upp med faller tillbaka i vårt knä att reda ut och bekosta. Vilket är en hel del. Vilket också är lärorikt. Men ändå...
Men hur vill jag göra? Lägg hellre pengar på det som ger utdelning i världen, att delta i missioner på de ställen det behövs. Sånt gör skillnad för världsfreden och det är viktigt!
Gång på gång visar vi att svenskar gör skillnad och det beror på att vi har värnpliktssystem (vilket snart raserats) och att de som skriver på för utlandsmission ofta har ett annat yrke också som gör att de har bredare perspektiv än yrkessoldater.
Men det är snart ett minne blott och vi går i riktning mot Nato med stormsteg...
Tillbaka till Nordic Battle Group: De har nu funnits några år, men inte används en enda gång. Det är nämligen så att för att styrkan ska rycka ut, med 10 dagars varsel högst på 600 mils omkrets från Bryssel, så måste länderna vara eniga. OK så långt, det kan nog de flesta enas om att vore bra. Men sen kommer vi till betalningen i skarp läge: Varje land betalar en viss summa, fastställd i Bryssel när soldaterna väl ryckt in (ut?) i världen. Vissa betalar mer och andra mindre men alla betalar...och det vill inte alla vara med på. Det vore nåt att omförhandla när försvarsministrarna möttes! Men det fanns väl mer lättlösliga saker att diskutera har jag förstått...
Mer "hands on" för våra soldater istället för att gå på kaserngården och öva!

Helikopterrånet...


Helhet...är det ett ord som vi använder med munnen men inte vet vad det egentliga värdet är?


Följer helikopterhärvan med spänning och funderar över hur allt kan bli så naivt och att samarbete på hög nivå saknas. Stuprören finns verkligen. Här gnällde alla på att under Göran Perssons ledning var regeringskansliet inte samövat, men är Polis och Försvarsmakt det? Vi har ju många gånger numera sett Hemvärnet öva "strid i bebyggelse" men har vi någonsin sett Polis och Försvarsmakt göra större övningar tillsammans för att hitta fel och brister - innan de händer i verkligheten?


Med den signalspaning som Regeringen förslår så kommer endast Försvarsmakten och Regeringen att få ge FRA uppdrag. Då utestänger vi bl a Polis, Kustbevakning och andra som borde samverka för att lägga pusslet mot buset utanför Sverige. Nej, jag tror vi i oppositionen har rätt att detta är ett hopplock av en prop som fick gå tillbaka, och nu har inte mindre än 40 förändringar föreslås men ingen tar ett helhetsgrepp över proppen. Vi kunde nog dela ut pris för rekord i svenska lagstiftningens historia när de lyckats peta in 40 nya förslag! Vet inte om det någonsin hänt förr.


Och varför kan svensk polis inte ta emot information från polis från andra länder? Vad är det som gör att de inte litade på kollegor i Serbien och avblåste "övningen" innan den var påbörjad?


Och varför kan ingen tänka ut att det finns en risk med såna här byggnader som helikoptergänget rånade? Att kunna hämta hem ritningar över bygget hur lätt som helst: får vi vara så här naiva i dagens värld?


Visst är det lätt att kritisera i efterhand och se vad som borde göras, men jag hoppas nu att detta innebär att de förslag som myndigheter kommer med efter att ha analyserat händelsen gör att Regeringen tar ett krafttag och ser till helhet istället för att lappa och laga - för i slutänden håller aldrig lumpverket då...

tisdag 29 september 2009

Att förstärka i Afghanistan...


Så säger då försvarsminister Sten Tolgfors att vi ska förstärka insatsen i Afghanistan med Stridsfordon 90 och poliser, 6 st tjänster ska dit ner.

Det är ju tur att han for dit ner för stridsfordon och stridsvagnar har efterfrågats en längre tid av förbandet. Däremot har Försvarsmakten i Sverige i inte sagt nåt, utom att den utrustning som finns när nere är OK.

Men jag hävdar att vi också borde sända ner Stridsfordon! De skyddar mot EOD:er, de bomber som exploderar under våra fordon. Leoparden klarar det, men stridsfordon 90? Mycket tveksamt...

Stridsfordon 90 kan användas på natten för mörkerseendet är gott, och det är också behövligt. Men finessen med att ha olika "verktyg i lådan" är att de kan användas olika. Därför ska både stridsfordon 90 och stridsvagn Leopard dit. Använd när det är befogat, visa ibland som en styrkemätning och låt dem stå på campen för resten.

Läs resten i Svd

söndag 27 september 2009

Moldaviens regering


Nu är de valda! Ett helt gäng karlar och en enda kvinna. Hon fick förstås hand om de sociala frågorna.

Men innan utbröt en vild debatt om den nationella TVn skulle få tillträde eller inte. Salen var full av kamerafolk som tillhörde närliggande länder och andra kanaler, men kommunisterna ville inte ha TV på plats. Trots att premiärministern, liberal, sa flera gånger att församlingen skulle rösta om det förslaget i samband med att man godtog dagordningen var det flera som ställde sig vid de olika mikrofonerna i salen och krävde närvaro eller inte. Premiärministern tröttnade ibland, skrev att mikrofonen skulle stängas för den ena eller den andra vilket också gjordes. Några talare vädjade att få prata klart. Vid omröstningen vann majoriteten och den nationella TVn fick komma in i salen.

Presidenten blev inte vald, det fattas fortfarande ett antal röster för att det ska gå igenom, då med kvalificerad majoritet. Så de spar till senast fram i november för att utnyttja tiden.

Men regeringen står inför enorma utmaningar: I talet som premiärministern höll lovade han på regeringens vägnar att allt skulle tas itu med: Integration med EU, ekonomisk tillväxt, decentralisering av makten, jobba mot korruption, slåss för rätten att säga vad man vill, ta bort monopol, familjer med många barn måste få hjälp, löner till statsanställda ska betalas ut, pensioner ska betalas ut, Transnistrienkonflikten ska gå mot sin lösning genom delaktighet och stabil politik präglat av pragmatism och de ska fortsätta vara neutrala.

Men hur ska det gå till? Ett stort antal frågeställare ställde sig genast vid någon av de fem mikrofonerna och bombarderade med frågor. Vissa fick ställa följdfrågor, andra fick mikrofonen avstängd. Frågorna handlade om neutralitet, rätten att tala fritt, minoriteters roll och kvinnors plats på ledande poster inom politiken.

Wow, vilket skådespel! Enormt att få sitta där och lyssna när deras viktigaste frågor lyfts upp. Och samtidigt veta att IMF, världsbanken, inte kommer att ge lån om de inte sänker statens kostnader. Och statskassan är redan helt tom. Och människor flyr utomlands, lämnar sina barn till mor- och farföräldrar och reser till andra länder för att kunna sända pengar till familjen därhemma. Och härhemma tittar vi på TV-program som visar människor som får resa långt bort och äta råttor, grävas ner i gravar och leta stjärnor för att få poäng och annan världsfrånvarande idioti.

Under tiden blir läget alltmer förtvivlat, migrationsströmmarna ökar och korruptionen sprider sig på bekostnad av människoliv och människoöden runt om oss...

torsdag 24 september 2009

Lösning i sikte?!?

Idag offentliggörs den nya regeringen i Moldavien. Vi är inbjudna att närvara, min kollega från Försvarsutskottet Inger Jarl Beck och jag. Vi får också lyssna till Regeringsförklaringen och dessutom träffa han som vi inte hann träffa i tisdags: Marian Lupu, den som sannolikt kommer att bli president. Men blir han det idag?
Kvalificerad majoritet i kammaren för presidenten gör att majoriteten behöver ytterligare 8 röster för att lösa det. Lupu tillhörde kommunisterna, hoppade av och klev in i DPM, Demokratiska Partiet i Moldavien. Där blev han med sin karisma och drivkraft snart ledare och de vill ha honom som sin ledare. Och folk på gatan vill också ha honom som president i landet. Men vad vill kommunisterna?
Trots detta kommer regeringen att bildas idag. För den behövs endast enkel majoritet. Men om det inte går att välja president så blir det Talmannen som innehar posten till nyval utlösts. Och han är kommunist....
Vad är första frågan för den nya regeringen? Folk på gatan svarar "fattigdomen, arbetslösheten och korruptionen." Men jag tror att det första den nya regeringen gör är att ändra i lagen så alla som är utomlands kan få rösta. Idag finns 650 000 av befolkningen i andra länder av den 4,5 miljoner stora befolkningen. De har åkt utomlands för att arbeta och sänder stora summor tillbaka till familj och släkt. De kan inte rösta, bara om de hittar en ambassad och de finns inte överallt. Statskassan i Moldavien är ekande tom, kommunisterna vägrade göra det relevanta när finanskrisen slog till. Media rapporterade att allt var helt under kontroll och media är helt kontrollerad av kommunisterna. Det är lika med TV och radio.
Den kritiska median existerar inte. Folk matas med det som den som regerar vill att folket ska få.
Under tiden dräneras landet på unga människor, barn växer upp med den åldrande befolkningen på landet och landet är fattigare än någonsin.
Hur röstar kommunisterna idag?

onsdag 23 september 2009

När förtvivlan är som störst

Moldavien idag: I en by på landsbygden blir en ung flicka blir våldtagen, en katastrof i sig. 4 månader senare förstår hon att hon blev gravid vid övergreppet. Hon döljer det för föräldrarna som inte får vetskap förrän hon är i 7 månaden. En dag när hon är ensam hemma försöker hon göra abort med hjälp av ett vasst föremål. Ingen bedövning, inget stöd och helt ensam. Efter svåra plågor föder hon två små pojkar som dör efter en halvtimme. Hon begraver dem i trädgården.
Tre dagar senare har hon fortfarande svåra blödningar och föräldrarna tar henne till en läkare. Han har skyldighet att att rapportera till polisen. Polisen kommer, hittar fostren och en utredning startar. Under tiden får hon inte vara ensam, inte i duschen och inte på toaletten ens. Hon övervakas hela tiden av minst två poliser.
Utredningen tar tid men hon döms enligt 145 &, kap. 3 till överlagt mord och straffet blir 20 års fängelse.
På kvinnofängelset Ruska behandlas hon illa, som en mördare och de övriga fångarna betraktar henne också som en mördare. Hon utesluts från gemenskap och ingen pratar med henne. Hennes familj förskjuter henne också därför att domen säger att hon är en mördare.

I Moldavien gäller inte "hellre fria än fälla" utan här är det tvärsom. Fallet är överklagat och överlämnat till Strassburg och Europadomstolen och man väntar på utfallet.
Organisationen som hjälper henne är en liten organisation, IDOM, som jobbar med mänskliga rättigheter i Moldavien. Lagen i Moldavien säger att aborter är lagliga. Även aborter som görs hemma av unga kvinnor som är våldtagna. Men med usla utredningar, domare som har förutfattade meningar och i regel är män och därför att hennes fall inte är unikt alls så kan en ung kvinnas liv förstöras och skuldbeläggas på detta sätt.

tisdag 22 september 2009

Kvinnor är mindre värda än män återigen bevisat!

Återigen visar Försvarsmakten med försvarsministern i spetsen att kvinnor inte är nödvändiga i försvaret av Sverige. Den här gången har de struntat i att upphandla behå till tjejer som är säker för dem om det händer nåt. En vanlig behå har oftast plastspännen, vilka smälter och orsakar stor skada vid brand. Om en kvinna utsätts för brand, rilskerar hon att få stora skador, så allvarliga brännskador att kroppen förstörs.
När min dotter gjorde värnplikten fick hon lite pengar i handen och uppmanades att själv köpa behå på öppna marknaden, vilket för henne betydde Lindex och Kappahl. Oerhört nonchalant från en myndighet som borde veta bättre och oerhört utlämnande för alla tjejer som tror att när de köpen en behå på rea så har de gjort fynd. Men det kan betyda skador för livet.
Några tuffa förbandschefer har påtalat detta men inget händer i upphandlingen så därför kommer samma elände att erbjudas våra tjejer igen.
Det här visar dels att "upphandling från hyllan" inte är bra, vi får inte vad vi vill ha och är serien för liten blir vi helt utan. (Är det därför vi inte får helikoptrarna?)
Om FOI tillsammans med FMV fått uppdrag att ta fram en behå som var OK för våra tjejer så hade problemet varit löst för länge sen. Tolfgfors - Skärpning!

Ytterligare upphandling av SEP bevisar att det bär iväg, i längden blir det dyrare räknat över hela livslängden och vi hamnar sist i kön att få försvarsmaterial.

Läs bara Expressens ledare

måndag 21 september 2009

Mer soldater till Afghanistan?

General McCrystal, USAs högste befälhavare anser att styrkan i Afghanistan måste utökas annars är slaget förlorat. När President Obama tillträdde antydde han detta. När är det Sveriges tur? Och med vad? Hur ska vi någonsin kunna hjälpa freden på väg i landet?
I alla fall inte utan att utöka den civila delen till samma nivåer som den militära är min bestämda uppfattning. Om afghaner ser att brunnen är på plats och ger vatten, skolan står där för barnen, vägen finns och är farbar så vet de att de som kommit till landet gör gott.
När allt de ser är död, inte bara för soldater utan även för den civila befolkningen så är det av ondo. Enkel logik.
Hur ska då Sverige ställa sig när frågan kommer från FN? Vi kommer att få ta ett beslut i Riksdagen, för mandatet för vår styrka i Mazar-e-Sharif löper snart ut. Och hur ser förslaget ut? Fredrik Reinfeldt sa i regeringsförklaringen att vi skulle utöka styrkan. Några siffror sa han inte. Vi väntar och väntar...
Men president Karzai är inte lika övertygad....
Och talibanerna i Afghanistan går ihop för att bli starkare

lördag 19 september 2009

Rösta i kyrkovalet!


Jag väljer att rösta i kyrkovalet därför att jag vet att det är det allra bästa att ha både kvinnor och män i kyrkans ledning! Mitt parti står för den värderingen och det är samma värdering som vi har överallt: I bolagsstyrelser sitter enbart män (nästan) som är 60 år, har kulmage och umgås med likadana på fritiden. För att få fler åsikter borde även dessa ta in kvinnor, för då skulle bolagen blomstra. Men även där säger männen "att det måste finnas kompetens" och syftar då på att vi kvinnor inte har det. Tänk så tokigt de kan tänka. Ju fler som går samman och tycker olika desto bättre med gemensam värdegrund i botten.

Kyrkan styrs bäst av både män och kvinnor, både gammal och ung. Därför röstar jag i kyrkovalet och lägger min röst på Socialdemokraterna!
På bilden syns jag idag när jag pratade på torget!

fredag 18 september 2009

"Tillräckligt bra" ger inte fullgott skydd

Idag på bloggen så beskrev försvarsminister Sten Tolgfors om att svenskar patrullerar i Afghanistan med Stridsfordon 90. Han ger härmed en känsla av att våra svenska tjejer och killar har ett fullgott skydd, men är det verkligen så?
I Försvarsutskottet har vi flera gånger hört Karin Enström (M) säga "Våra internationella soldater behöver inte den bästa utrustningen, det räcker med tillräckligt bra" Vad menar hon?
Nu vet jag: Genom att sända ner Stridsfordon 90 så ser vi stora och starka ut, avskräckande rent av. Men skyddar detta fordon mot de IED-bomber som Tolgfors beskriver finns gömda i vägen? Svaret är NEJ! Om en bomb exploderar under Stridsfordon 90 så är det tyvärr så att de inne i vagnen inte klarar sig. De skulle istället har stridsvagnen på plats, vår Leopard, fullt utrustad med sånt som gör att även IED-bomber skyddar våra svenskars liv. Säkerligen går larvfötterna sönder, säkerligen känns det rejält inne i hytten men de överlever smällen. Det är att ge soldaterna den allra bästa utrustning som vi har. De behöver inte alltid åka i den, men var säker på att den avskräcker och samtidigt skyddar den som sitter i. Så borde regeringen göra

onsdag 16 september 2009

Om att ljuga för väljarna

EUnämnden sammanträffade igår därför att Statsministern ska träffa de övriga 26 länderna och prata pengar och hur de inte ska ta slut så snabbt. Han hade tidigare på tisdagen stått i talarstolen och gjort partipolitik över talet som han skulle hålla inför oss i Riksdagen. Allt gott var hans förtjänst. Det som inte var så bra rådde oppostionen för.
Men det jag reagerade på var att på EUN sa han: "Det jag lärt mig är att inte ljuga för väljarna."
Tänk att han har kommit på det nu! Och då stod han i talarstolen dagen innan och sa att klyftorna minskat i Sverige på senare år. Konstigt. För mig är det ren lögn. Men han kanske fick bannor så han hann tänka om innan han kom till EUN och nu vet han att ljuga inte är så bra

Signalspaning...

Dags igen: Nu har försvarsutskottet fått betänkandet FöU3 2009/10 på bordet igen: Signalspaning.

Våren 2007 fick vi proppen " En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet" på vårt bord och behandlade den under våren. Beslutet blev att den skulle vila ett år. I juni 2008 fick vi den tillbaka igen. Omröstningen i riksdagen blev att ärendet återvisades till FöU. Vi föreslog ytterligare rättssäkerhets- och kontrollmekanismer, där regeringen skulle återkomma med förslag på ändringar.
Dessutom föreslog FöU att tidpunkten för när signalspaning i kablar ska starta behöver senareläggas till 1 december 2009.

Självklart har vi inom (S) reservationer...

Så nu börjar en ny omgång av detta brännheta ärende att rulla in, först hos oss i FöU och sedan vidare mot riksdagen. Det blir en spännande höst...undrar om det blir lika mycket mail i inboxen som senast, ca 600 per dag när det var som värst....

tisdag 15 september 2009

Riksdagen öppnar!

Dags igen, nu kör vi igång! Först upprop, sen till Storkyrkan och därefter långa benet före tillbaka till kammaren. Men det känns inte lika spännande i år, vi har ju fått en "bombmatta" utlagd med deras kommande förslag under flera dagar nu. De har synts i media, lovat att allting blir bättre fast de lånar till det mesta. Statsskulden stiger...och det får vi ta reda på när vi kommer tillbaka efter nästa val. Idag fick pensionärerna sin godispåse, fast ack så liten och mest suringar var det: 1000-12000 per år i skattesänkning. Det var inte mycket. Studenterna fick 350 kr i månaden, men det tas från dem som redan pluggat som ska betala tillbaka snabbare.
Skönt i alla fall att det gick vägen i Norge och Jens Stoltenberg får fortsätta bilda regering. Det är bra för Norge. De får en stark ställning i regeringen där med sina nytagna mandat. Jättegrattis!
Ilar iväg för att hämta passerkort så vi kommer in överallt....

söndag 13 september 2009

Osämja störtar i fördärvet

Ukraina är förlamat. När jag var där sist och pratade med folk på gatan hade de inte mycket till övers för politiker: Det var de som inte lyssnade och gjorde populistiska saker. Lyssnade till Jutjenko i parlamentet och det lät ändå bra: Hans förslag skulle föra Ukraina till en bättre position som också skulle se till att Ukraina närmade sig EU. Det här är dock ett tag sen. Nu har hans siffror dalat och enligt SvD ligger de på under 5%! Timotjenko, hon med hårflätan, har några procent till men inte mycket mera. De är rejält osams fast de borde gräva ner stridsyxan och se hur de kunde göra det bättre för sitt land.
I vassen ligger Janukovitch, en ryssvänlig högerman som önskar att föra Ukraina närmare Ryssland istället. Efter att gasen stängts av stundtals och ibland hotats stänga av så får han självklart fler röster till sitt parti.
Ett lamslaget land med stora lån till IMF gör att investerare lämnar landet, ruljansen går ner och folk får svårare att leva goda liv i det till stora delar fattiga landet. Vem törs satsa när man inte vet hur framtiden kommer att gestalta sig?
Men i botten ligger trätan kvar och folk på gatan ruskar på huvudet och tror inte längre på politiker, oavsett parti eller löften. Och så här kommer det att vara fram till presidentvalet nån gång i början av 2010. Vilken katastrof!

onsdag 9 september 2009

Statsskulden lika stor som på Wibbletiden!

Är nån förvånad? Låna för att sänka skatt för de redan rika? Öka klyftorna i samhället? Bakom den moderata politiken lever den gamla högerpolitiken likadan som tidigare. SCB har på (S) uppdrag tagit fram siffror för hur den borgerliga skattesänkningen fördelat sig på olika inkomsgrupper. När uträkningen kom blev i alla fall inte vi förvånade: De som tjänar mest har fått drygt 80% av skattesänkningarna. Det är t o m värre än vad de gamla (M) gjorde. SvD skriver om detta med bra figurer att studera.
Vi kan också konstatera att den här sortens politik gör att Sverige har klarat krisen sämre än övriga Europa. Vår arbetslöshet är högre och dessutom: Ve och fasa! Vad gör vi när det vänder? Då står vi med skägget i brevlådan och byxorna nere: Vår arbetskraft står inte beredd att matcha den efterfrågan som vi så innerligt behöver för det satsas för lite på utbildning av hela befolkningen.
Myten att de som har det sämst har fått störst lättnad i det nya skattesystemet kan avfärdas härmed. Nu finns bevisen.

tisdag 8 september 2009

Kvotering till bolagsstyrelser

Igår skrev DI att orsaken till att det saknas kvinnor i bolagsstyrelser är att de inte har tillräcklig kompetens för uppdraget. Lever de i samma värld som jag? Alla framgångsrika företag vet att det bästa laget är könsblandat. Alla vi som haft förmånen att jobba tillsammans med enbart kvinnor eller enbart män och även fått uppleva skillnaden när det är lika många av varje kön vet att de blandade arbetsplatserna är de bästa.
Män i 60-årsåldern med kulmage och kostym väljer män i 60-årsåldern med kulmage och kostym. De tänker lika. De har samma värderingar. De gör samma saker på fritiden. Vem kan då inbilla sig att det är en kreativ styrelse? Med människor som tycker olika, har upplevt olika saker och har olika bakgrund kan ge mer input till en styrelser är "likaprincipen". Att våga säga ifrån och att våga prova nytt är bättre recept än "likaprincipen". Kompetenser som blandas i gemensam kompott ger fler möjligheter än "likaprincipen" Kompetens handlar om så mycket annat än bara en viss typ av skola.
Idag skriver DI att Maud Olofsson anser att kvotering inte är en fråga för politiken. Det om något måste väl vara en felsägning. Vi vet ju att andra länder har kvotering och där är betydligt fler kvinnor i bolagsstyrelser. Det är dags i Sverige att besluta om samma sak!

måndag 7 september 2009

Analyser och helheter i politiken

Läser med intresse vår försvarsminister Sten Tolgfors blogg om ointresset för försvarspolitiken i Sverige, förutom vissa ledarskribenter på våra stora tidningar. Jag tror han har fel. Jag har hört debatter på de mest förvånande ställen, i syjuntan (var refererat i Söderhamnskuriren idag) på biblioteket och även vid morgonfikat på en av uteserveringarna i stan.
Däremot är det få som har en helhetsbild över vad som händer och har hänt i försvaret på senare år, och dessutom få som reflekterar över hotbilden idag i förhållande till försvar och icke att förglömma: polisen.
I våra dagstidningar (inte de stora drakarna utan våra lokala) skriver polisen om vilka källarinbrott som förekommit, hur många cyklar som stulits och att två stycken slagits utanför nån pub i helgen. Detta skrämmer och självklart handlar debatten mycket om den hotbild som folk då känner.
Artikeln om Lys återvändande (tjej från Somalia) (Söderhamnskuriren idag) tog stor plats och den har engagerat ortsborna. För henne tycker vi att vi känner, att vi rår om och vi är många som samlat in pengar till henne för att hon och dotterns skulle överleva vid utvisningen. Men nu är de tack och lov här igen.
Detta är ett litet exempel på engagemang för andra delar av världen, vilket är mycket bra. Men att se hotet från opiumodlingen i Afghanistan som sänder detta till Sverige, vilket är 90% av marknaden här, som ett hot som gör att vi måste hjälpa människor på plats därborta är mycket svårare. Journalistiken för artiklar i vår media är inte på djupet och analytisk.
Att generalisera är lättare än att djupdyka och ta in de stora penseldragen kräver en annan journalistik. Men det kräver också att försvarsministern berättar om varför vi gör vissa saker och även beskriver bakgrunden till hur vi tänkt tidigare. Här har han mycket att göra!

Vem ska försvara Sverige?

I dagarna har förväntansfulla killar och tjejer ryckt in för att göra lumpen i Norra Sverige.
Vid F21 i Luleå har 34 stycken nya soldater påbörjat sin värnpliktsutbildning.
I Arvidsjaur har 60 stycken nya jägarsoldater påbörjat sin värnpliktsutbildning.
Vid I 19 i Boden har 650 nya soldater påbörjat sin värnpliktsutbildning.
Vid Totalförsvarets skyddscentrum i Umeå har 53 killar och 12 tjejer påbörjat sin värnpliktsutbildning som CBRN-soldater.

De gör en insats för Sverige och får en värdefull utbildning och en intressant tid vid en myndighet som har i uppdrag att skydda Sverige och bistå internationellt till fred och säkerhet. Det är ett uppdrag att vara stolt över. Att skydda Sverige är en plikt med hundraåriga traditioner. Vi socialdemokrater vill ha ett fortsatt folkligt förankrat försvar som ska spegla samhället när det gäller attityder och sammansättning.
Tyvärr kan de här värnpliktskullarna vara de sista. Den borgerliga regeringen har beslutat att ersätta värnplikten med en yrkesarmé som ska rekryteras på helt frivillig grund. Vi Socialdemokrater ser faror med det. I Holland som har övergått till ett frivilligt system finns ca 7 000 vakanser och man är nu nere och rekryterar på Individuella programmet på gymnasiet och lockar med att eleverna under sin militärtjänstgöring får läsa upp sina betyg. Ett helt frivilligt system riskerar att bli mycket dyrt särskilt under högkonjunkturer när det är svårare att rekrytera. Därtill tillkommer stora kostnader för att bekosta anställda soldater.
Vi Socialdemokrater vill istället behålla och reformera värnplikten för att anpassa den till den nya tidens insatsförsvar. Vi har föreslagit att man ska införa en tre månaders värnplikt som sedan följs upp av en längre frivillig utbildning. Sverige ska rekrytera de bästa som är mest lämpade och motiverade. Att betala yrkessoldater för att sparka grus på kaserngården är slöseri med skattemedel. Det finns inget överhängande hot mot Sverige idag som kräver en ständig beredskap och de internationella insatser vi bidrar till föregås ändå av noggrann planering. Istället vill vi använda ett system med kontraktssoldater som under en viss tid lämnar sitt civila liv för att göra militärtjänst. Så menar vi att man bygger ett modernt försvar med välutbildade soldater som också bär på civila meriter som t.ex. rörmokare och lärare, kunskaper som kan komma väl till pass vid en insats i t.ex. Kosovo.
Sverige måste rekrytera de bästa för de svåraste uppdragen. Vi menar att det spelar roll vilka som försvarar Sverige på hemmaplan och ute i världen. De ska ha relevant utbildning och kompetens samt drivas av en vilja att skapa säkerhet och bidra till fred och rättvisa. Sveriges försvar och anseende i världen är hela landets angelägenhet.


Åsa Lindestam riksdagsledamot (S) ledamot i försvarsutskottet

Singapore och säkerheten

Efter att ha besökt Singapore och kollegorna i parlamentet och dessutom någon minister står det helt klart att de väntar på beslut av den svenska regeringen: Ska vi ta fram en ny u-båt eller ska vi uppgradera den vi har? Singaporeanerna är villig att delfinansiera projektet och ivriga på att beslut tas. Men vår regering tänker nog inte direkt på u-båtar...Därborta används de för att samplanera aktiviteter i hamnarna, vilket är helt nödvändigt för dem. De har världens största containerhamn och vill verkligen att säkerheten sätts i första rummet. Skulle nåt hända där kan inte lander utvecklas som det är tänkt.
De har inga egna råvaror, inte ens dricksvatten kan de försörja sig själva med. Därför är de helt beroende av sina hamnar. Jag besökte containerhamnen och även den konstgjorda ö som finns där en mängd industrier är etablerade. Säkerheten var rigorös. Vi fick inte filma där, och måste gå igenom en "passkontroll". Det gör varje arbetare som jobbar där och det var flera tusen..."man vänjer sig" sa de när vi frågade om de var less på säkerheten. Varje långtradare lystes igenom, all last kollades och det tog 25 sekunder. Visst kan jag förstå då att de är i behov av det senaste vad gäller u-båtar...och hotet är terrorister! Men vi i Sverige, vi avvaktar...