Åsa Lindestams blogg: Att nonchalera det viktiga beslutet...

måndag 23 november 2009

Att nonchalera det viktiga beslutet...

För ett par veckor sen var jag upp till Luleå och besökte F21. Samtidigt var en grupp ytterligare där, en grupp tillsatt av Sten Tolgfors, försvarsminister. Dess uppgift var att bromsa upp i sista minuten, att kolla av siffror inför raserandet av F21 där basbataljonen troligen flyttas från F21 till Linköping. Samma grupp besökte F17 dagarna innan.
När jag kom till Riksdagen skrev jag en fråga till Sten Tolgfors där jag frågade när Riksdagen kunde ta del av siffrorna. Han svar var i princip: Det har du inte med att göra! Oerhört nonchalant och dessutom säger han att allt ska vara transparent inom försvaret. Men här döljer han viktiga siffror som förmodligen betyder att det blir dyrare att rasera både F21 och F17 till Linköpings fördel. Vad är baktanken? Jo, inte bryr han sig om Norrland, den saken är säker. Inte om södra Sverige heller. Men han har en klar avsikt: de som ska jobba inom försvaret i framtiden ska hämtas från storstäderna. Och det ska vara nära för dem. Därav Linköping. Och med ett litet försvar tvingas vi in i NATO med stormsteg, i allians med alla och envar. Där försvann vår alliansfrihet som vi har haft så länge. Och där försvann möjligheten att välja hur vi försvarar Sverige.
Fast med borgarnas och Sten Tolgfors aversion mot Försvarsindustrin säljer han också ut oss: vi sitter i knät på den "hylla" som kan leverera och den hyllan finns inte alltid tillgänglig för ett litet land...
Hur väcker vi upp den befolkning som är förd bakom ljuset i den här frågan?

6 kommentarer:

Daniel Eriksson sa...

Det som är så sjukt perverterat med det här är anledningen till att han lägger ner dessa förband är kostnadsfrågor. Och helt uppenbart är att det kommer kosta mer och få ut mindre av basen i lindköping. Wisman har skrivit om detta flera gångner: http://wisemanswisdoms.blogspot.com/search/label/Flygvapnet

Anonym sa...

Det som är så sjukt perverterat med det här är att nuvarande regering och försvarsminister får klä skott för de beslut och inriktningar som genomfördes av den förra socialdemokratiska regeringen. Resultatet av nuvarande regerings beslut lär vi få se om 5-10 år. Man jag antar att det är det som är politik...det viktiga är inte ärlighet, sanning och ansvar, utan att vinna ett val till varje pris. Hur kan ni politiker inte förstå varför politikerföraktet är så högt? Tror ni att väljarna är korkade med dåligt minne? Vill ni ha väljarnas respekt, så får ni väl visa oss något minimum av respekt.

J.K Nilsson sa...

Axvargalla, Det är den nuvarande regeringen som kan göra något åt skiten. Föregående regeingars avecklingar har resulterat i kapitalkostnader för FortV som kvarvarande fredsförband måste bära. Lösningen är bara ett beslut bort men det väljer den nuvarande regeringen inte att ta. Den nuvarande regeringen har makten att styra försvarsbudgeten mellan 2006 och 2010 så att FML kan räkna med förmåga istället för besparade kronor och ören.

Ja de föregående regeringar har drivit oss ut till detta djupa vatten och då väljer den nuvarande regeringen att trampa vatten istället för att ta sig närmare land där FM bottnar.

Avfärda inte kritik mot dagens regering med att hänvisa till tidigare regeringar. Två fel blir inte ett rätt.

J.K Nilsson

Wiseman sa...

Just nu pågår vidare utredningar rörande basbataljonernas fortlevnad. Det talas om kostnader på ca 10 ggr summan för att behålla bataljonerna på F 17/F 21, p g a de enorma infrastruktur-/lokalkostnader som krävs i Kvarn. Samtidigt räknar man på att tappa uppåt 90% av personalen i själv flytten, vilket egentligen kan anses som det stora motivet bakom flytten. Lokalkostnader och personalkostnader går på två olika budgetar så vissa anser att det tydligen bara är att köra.

Martin Ängeby sa...

Åsa, tänk framåt istället. Det finns väl ingen ekonomisk framtid i att ha en flygbas? Den kommer ju knappast växa, och inte skapar den dynamiska effekter heller i någon större utsträckning. Se till Lulebornas egen utveklingskraft istället för till statens godtycke.

J.K Nilsson sa...

Martin, för FortV och FM är det en synnerligen ekonomisk fråga hur basbataljonerna hanteras. En centraliseringslösning är rationell ur ett VPL-utbildningsperspektiv men inte alls rationell ur perspektivet för ett anställt försvar. Vi skall på F17 och F21 kunna flyga för genomföra insatser i Sverige och i vårat närområde. För att kunna det måste vi försörja flygplanen och piloterna med mat, reservdelar, säkerhet, m.m. Genom att kunna alternera tjänster mellan basbataljonens fasta och erörliga delar så kan vi skapa bättre uthållighet med anställd personal än att anställa personalen civilt på flottiljerna och ha militärer anställda i på ett ställe för att eventuellt kunna serva en flygbas.

Vad är skillnaden på 10 anställda GSS tillsamans med 2 SO som brandmän på F21 jämfört med att anställa dom som brandmän och arbetsledare direkt?

Se arbetena på flottlijerna som del av basbataljonen istället för som något luftfartsverket skulle anställa för att driva Åre/Östersunds flygplats. Då kan vi använda samtliga anställda som militärer istället för en liten del ute i de östgötska skogarna.

J.K Nilsson