Åsa Lindestams blogg: Helikoptrar!!!

lördag 14 november 2009

Helikoptrar!!!

Krafttag Tolgfors! Nu måste problem lösas! Jag vet inte hur många gånger vi haft frågan om helikoptrar uppe i Försvarsutskottet. Om inte Allan Widman lyft frågan har jag gjort det. Varje gång har vi fått höra nåt undanglidande svar: De är försenade, det är för dyrt att vidmakthålla, det är andra länder som står beredda...
Och vi behöver själv! Inte minst efter denna grymma olycka som hände förra veckan en bit utanför Mazar-e Sharif.
De helikptrar vi har står inlindade i plast i södra Sverige, "för gamla att användas" säger Tolgfors.
I Singapore träffade jag och andra från FöU deras utskott och de sade sig ha helikoptrar till uthyrning ifall...
Och varför är leveransen av de svenska helikoptrarna så försenade? Det ryktas om att så många extrabeställning på de beställda helikoptrarna är tillagda att det dröjer år innan de kan läggas, om än alls....
Gör nåt! Bestämt nåt! Visa att det är en regering med en försvarsminister som kan ta beslut!

Läs mer SvD, DN, Tolgfors, Allan Widman, Johan Westerholm, Expr

5 kommentarer:

Gustav Wasa sa...

HKP 14 är ett demonstratorprojekt för att få igång en svensk helikopterindustri. Medvetet eller ej, så har helikopterutvecklingsförmåga prioriterats framför helikopterförmåga. Det förra kräver minst tio gånger mer resurser än det senare.

Ett land som Peru har idag en bred förmåga till asymmetrisk krigföring med helikopter mot ideologiska och narkotikafinansierade upprorsrörelser på hög höjd och i hett klimat. Stridstekniskt torde uppgiften i stort motsvara dagens ISAF i Afghanistan. Och de gör detta för en bråkdel av den svenska HKP 14-budgeten.

Så länge som det svenska helikoptervapnet var en stödverksamhet, så avdelades marginella resurser ur arméns respektive marinens materielbudgetar. Likväl räckte det till robust bekämpningsförmåga av såväl mark- som sjömål med svensk militär helikopter.

Våra 18 st HKP 14 är mest sannolikt världens mest särpräglade helikopterprojekt med unik egenutvecklad hård- och mjukvara.

Jämfört med de över femhundra NH 90, som är beställda med standardskrovet, så har HKP 14 och dess högre kabin INTE testats i vindtunnel.

Leverantörens styckkostnad för särlösningen HKP 14 är lågt räknat dubbelt så hög, som den för en NH 90 med standardskrov, Det är därför en förlustaffär att leverera till Sverige.

NH Industries (NHI) kan nog tänka sig att avbryta kontraktet med Sverige. Problemet är bara att det innebär att Saab då får problem med betalningarna för sina motköpsaffärer i form av bland annat leveranser av NH90-framkroppar från Saab Aerostructures i Linköping tiil NHI.

CS sa...

Varför detta tjat om helikoptrar? Det är inte oviktigt men ligger långt ner i min önskelista över vad som behövs för att lösa uppgiften i Afghanistan.

Först när vi har en bataljonsstridsgrupp på plats som kan lösa ut säkerheten på marken bör vi börja fundera över helikoptrar, som det är i nuläget är det orealistiskt och alltför dyrt.

Det grundläggande problemet är att Försvarsmakten inte tilldelas tillräckliga medel för att lösa sina uppgifter. Att få markant ökade anslag verkar vara en utopi och så länge det är på det viset så måste man prioritera. Prioritera handlar om att välja bort. Jag väljer bort helikoptrar.

Ulpa.L sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ulpa.L sa...

Försvarsminister Sten Tolgfors kan skrapa ihop de sista rester som finns kvar av det Svenska försvaret och åka ned till Afghanistan och kriga. Då får han sitt efterlängtade krig och samtidigt full kontroll över att inte de svenska soldaterna kommer till skada. Hela det Afghanska folket kommer att jubla och ta emot honom med öppen famn som den “fredsängel” och befriare dem från det stora “mareritt” som drabbat dem. Här hemma är försvaret för närvarande lagt i malpåse och gör ingen nytta. Amerikanska folket är trött på “terroristnojan” att jaga terrorister och kommer säkert att glädjas över att Europa och svenskarna visar intresse att överta detta krig. De har fått nog av de stora förluster som drabbat dem både i människoliv och ekonomiska problem.

Carrington sa...

Vem behöver helikopter i Afghanistan?
De svenskar som är där kan klara sig själva! Mc. Donalds vänner ring Usa