Åsa Lindestams blogg: Främlingsfientlighet

torsdag 12 november 2009

Främlingsfientlighet


Efter ett författarmöte i "min" förening PAKS, Parlamentariker och Kulturskapare, där jag är ordförande, grubblar jag på hur vi ska göra rätt saker inte bara saker rätt.

Min pappa har alltid sagt att "all publicitet är av godo, även den onda" och jag ger både honom och vår morgonförfattare Lena Sundström rätt. Hon har skrivit boken "Det lyckliga folket" där hon beskriver vad som hänt med Danmark de senaste åren och hur allt vi fortfarande reagerar på i Sverige bara passerar utan åtgärd i Danmark. Hatet mot dem som kommer från andra länder frodas där.

Jag hade klippt ut en artikel som berörde mig djupt när jag läste den: Den som kommer från ett utomeuropeiskt land och finns i Danmark kan nu få 100 000 kr för att ge upp sitt medborgarskap och flytta hem. Staten har avsatt 20 miljarder för att kommunerna ska kunna leva upp till detta.

Att känna ett sånt hat och en sån oro för så många människor måste vara grymt. Jag känner många från andra länder, en del är mina vänner, andra tycker jag mindre om. Jag känner också många i Sverige, en del är mina vänner, andra tycker jag mindre om. Hur kan ursprung vara det som avgör om man gillar nån eller inte? För mig är det helt orimligt. Jag njuter av ett härligt samtal där nån beskriver varför han eller hon säger att "så här tycker jag" vare sig han/hon är från Sverige eller från ett annnat land, men det ska vara ett samtal, en dialog. Att för en sekund tro att vi i Sverige är finare, klokare och alltid fattar rätt beslut är ju bara naivt. Människor som anser sig "veta" svar och misstänkliggöra andra utan att ens ha träffat dem är förkastliga. Dessa tar energi från mig och jag avslutar snabbt sån vänskap och lämnar. Människor med öppna frågor om "hur tänkte du då" och som verkligen vill veta hur andra tänker är mina favoriter. Så vill jag själv också vara.

Det ska bli spännande att läsa Lenas bok!

1 kommentar:

JBK sa...

Ansvar!
vellige borna har tagit sitt ansvar genom att tacka nej. Därför att de anser att de inte har möjlighter att ge dessa barn de som behövs då deras övertygelse inte stämmer överens med Malöm politikernas syn på hur man ska ge hjälp till flyktingbarn
har ingenting med rasism att göra..
Vellinge borna har all rätt att tacka nej. Vare sig vi vill eller inte. Enligt lagen så har de rätt., både som individer och som kommun.
nej det är malmös politiker som skapt denna hets emot vellingeborna och de är invårnanas röst rätt som ska gälla. Ingenting annat.
respektera deras rättighter.
Malmös Politiker borde avgå då vi dagligen ser bevis på hur katastrofalt misslycat de fört och berdivit invandrar politiken.
Utan tvekan så kommer detta att slåtillbaka enormt vid nästa val då tex SD kommer att få en bra mycket större roll i svenska politik än vad dessa sifo undersökningar visa.
Normalt så är anfall bästa försvar och här väljer malmös politiker att starta en hetskampanj mot vellingeborna utan dess like . utan rspekt för Vellinge borna och deras lagliga rättighter.
Om de inte vill eller anser sig ha de möjlighter att hjälpa dessa barn så måste vi acceptera deta.
Vikan inte hela tiden tänja och böja på lagliga rättighter och gemensamma beslut och använda detta emot invånare och oskyldigt dömma invånare som i det här fallet är vellinge borna.
Detta är verkligen hets och våld mot demokratiska rättighter.
Hoppas Vellinge borna börjar försvara sig och sina rättighter och slår