Åsa Lindestams blogg: NATO tar hjälp av Finlands flyg?

söndag 15 februari 2009

NATO tar hjälp av Finlands flyg?

Nu vill Nato har hjälp av Finland genom att Hornetplan ska vara insatsberedda för att delta i krisförmåga så snart som 2010. Förbandet ska vara rörligt och kunna upprätta en bas på en radie av 600 mil från Bryssel, på samma sätt som stridsgrupperna. Finland säger att de har mycket att lära av att samarbeta.
Ett utmärkt sätt att höja sin egen prestationsförmåga och se hur duglig man är i förhållande till andra. Intressant är att Hornetplanen ska testas. Det här ska följas med intresse. Undrar just om försvarsministern anser att han missat tåget (eller flyget)- igen.

6 kommentarer:

Wiseman sa...

Det blir lite svårt för finnarna att få till ett skarpt användande då man bara opererar Hornet i jaktroll och mig veterligen finns det inga konfliktområden för tillfället som kräver jaktflyg. Däremot är det ju på flera håll ett skriande behov av attack- och spaningsflyg, vilket är uppgifter Sverige kan lösa med Gripen.

Kalle Lundin sa...

Finnarna får hjälp med denna uppbyggnad av det Svenska flygvapnet. Närmare bestämt F21. Det kanske inte alla i Riksdagen vet om.

Wiseman sa...

Även om Riksdagen inte känner till det (vilket jag betvivlar) så ställer jag mig rätt skeptisk till att F 21 gör något sådant.

Kalle Lundin sa...

Wiseman

Ställ dig hur du vill.

Det är dock officiellt.

Wiseman sa...

Du får gärna upplysa mig om var det är officiellt i så fall och på vilket sätt detta går till.

Åsa Lindestam sa...

Kollade just med chefen F21 och han var lika frågande till dig Karl. På vilket vis menar du att F21 deltar och hur vet du det?