Åsa Lindestams blogg: Att köpa från hyllan...

onsdag 3 juni 2009

Att köpa från hyllan...


Läser om 370 varslade personer på Saab Bofors Dynamics. Det är 148 jobb i Karlskoga, 84 i Eskilstuna, 115 i Linköping och 23 i Göteborg. Allt beror på att den moderatledda regeringen tycker att det är bättre att "köpa från hyllan" istället för att tillverka i Sverige.

Baksidan av detta blir dels att vi mister arbetstillfällen i Sverige, vilket är illa nog. Dessutom vet vi inte vart hyllan står, den kan finnas i Japan, USA eller Ryssland...och då hörde jag på radion imorse att Danmark, ivrig köpare från hyllan, inte kollar hyllan alls, utan där sitter barn i andra fattiga länder och tillverkar vapen åt Danmark som de glatt och villigt importerar.

Hur länge dröjer det innan Sverige är där? Inte lång tid alls är jag rädd. Vi kommer inte att kunna få insyn i tillräcklig omfattning eftersom mycket blir sekretessbelagt. Och dessutom ser det ut så att allt inte tillverkas på samma plats i dessa länder, utan likt Sverige så gör en ort en del och någon annan ort en annan del och det sätts ihop på ett tredje ställe.

Den moderatledda regeringen har återigen skapat arbetslöshet i Sverige på ett sätt där vi inte tillåts konkurrera på samma villkor som andra länder, vi säljs bara ut.