Åsa Lindestams blogg: Georgien

fredag 5 juni 2009

Georgien

Georgien igen: Hur länge orkar oppositionen hålla ut? Med de tält de har som idag avspärrar hela stan kan de inte försätta berg. Börjar en spricka synas? Kan Nino B och Alazani hålla ut och vara eniga i sin kamp för att avsätta Saakasvilli?
Jag börjar tvivla! På nationaldagen som firas i slutet av maj tog hela regeringen och lämnade staden. Marschen genomfördes av oppositionen i en stark demonstration som beräknas ha innehållit 60 000 personer. Självklart en stark markering av en enig opposition, men för hur länge? Eftersom inga framsteg har gjorts, inte det minsta lilla avsteg för regeringen utan en fast hållning så här långt, kan oppositionen fortsätta att uppbåda kraft då?
Många innevånare retar sig på ogenomgträngligheten i centrala Tbilisi, det tar lång tid att ta sig till jobbet och hem igen. Stadens gator som inte är avspärrade, dvs gränder och trånga infarter liknar mest ett slagfält med enorma gupp och hål i asfalten. Bilar får köra mycket försiktigt för att inte fastna i dessa gropar. Själv skulle jag aldrig framföra en bil här, mycket mindre möta någon bil. Men det kan vara både möte och parkerade bilar som vi ser på vår färd.
Hur länge orkar de?

Inga kommentarer: