Åsa Lindestams blogg: Ett historiskt nederlag?

torsdag 11 juni 2009

Ett historiskt nederlag?

Idag går jag med tunga steg mot kammaren: Vi ska debattera försvaret och framtiden. Eftersom jag är realist vet jag lite vad "de andra" kommer att säga och göra: Lägg ner vårt försvar, som har tjänat oss bra och inför yrkesförsvar. Vi tar bort plikten och anställer folk från början, och får därmed yrkesmilitärer. Det bådar inte gott ens för vår utlandsstyrka, vi har fått mycket beröm för att våra soldater hittills varit mycket "mänskliga" vilket vi härrört till att de också har en annan yrkesutbildning. Men snart är det försent...
Frivilligorganisationerna läggs ner med armbågen, deras organisationsstöd föreslås tas bort och de ska leverera endast mot order.Det betyder 400 personer som är utbildade per år. Vi har idag 19 organisationer som levererar utbildade människor idag och med den låga summa som 400 är kan alla räkna ut att de flesta försvinner. Och hur blir det då med kunskap om flyg, båtar, matlagning, fågelinfluensa, motorcyklar, pistolskytte, ledarutbildning mm, mm. Hur får vi mångfalden?
Vem frågar om vad vi behöver? Inte regeringen, de tittar på pengarna. Vi får en liten yrkesarme som inte kan försvara hela Svergie.

Inga kommentarer: