Åsa Lindestams blogg: Förda bakom ljuset?

tisdag 9 juni 2009

Förda bakom ljuset?


Igår hade vi Försvarsutskott och celebert besök: Försvarsminister Sten Tolgfors gästade oss och berättade om sina prioriteringar inför det kommande ordförandeskapet. Efter hans rapport fick vi ställa frågor och jag ville veta vad som händer i Somalia, eftersom de korvetter vi har där inte kan fortsätta för de måste ges en grundlig översyn här hemma i Sverige, det har vi vetat hela tiden. Dessutom vet vi att efterfrågan i Somalia just nu är på havsövervakning och stabspersonal. Kommer vi att erbjuda JAS Gripen?

Tolgfors svarade att vårt bidrag måste diskuteras i förhållande till korvetterna och dess storlek, där de är mindre än andras bidrag och därför inte klarar mycket hårt väder. Däremot tjänar vi på snabbheten istället eftersom de är små korvetter, typ Carlskrona sa han. Men detta fartyg är en annan typ, min- och långresefartyget HMS Carlskrona.

Det här svaret fick vi ca 11.20 igår och efter lunch kom TT-meddelandet och sa att vi sänder HMS Carlskrona till Somalia. Visste inte Tolgfors om detta på förmiddagen? Varför sa han inte till oss att beslutet var fattat av regeringen? Och de som ska planera och utrusta detta fartyg har vetat detta länge, det har tom stått i media att de planerar..

Riksdagen fattat det slutgiltiga beslutet att sända HMS Carlskrona. Men hur innehållsrikt blir det när man omyndigförklaras av ministern ett par timmar innan svenska folket får veta? Finns det en strategi bakom eller visste han inte om vad som skulle hända?

Inga kommentarer: