Åsa Lindestams blogg: Adjö till plikten!

söndag 14 juni 2009

Adjö till plikten!


Debatten i fredags var tung: Ingen lyssnade, alla pratade. Frågor som ställdes besvarades inte. Värnplikten ska bort, yrkesförsvaret ska in. Rolf Gunnarsson (M) sa "hotbilden anpassas efter försvaret" som om vi kunde tvinga alla att bara skrämmas med en hotbild som vi hade råd och möjlighet att ta ansvar för. Tänk om något annat händer än det vi räknat med? Det är nog det enda vi med säkerhet vet: Att vi inte kan räkna ut vad som kommer att hända! Allan Widman (FP) erkände också att "Osäkerheten har ökat" och hans förslag är som alltid att gå med i Nato. Han påstod också att om vi gick med i Nato skulle vi inte behöva betala den "medlemsavgift på 2.0-2.2% som de annars kräver, utan vi kan ligga kvar på vårt låga försvarsanslag (i dagsläget har vi ca 1.3%)

Vad gäller Hemvärnet försökte Anders Karlsson (S), vår ordförande i utskottet att få borgarna att gå med på ett särskilt anslag för Hemvärnet för att ingen ska kunna nagga på deras pengar, men si det gick inte: Else-Marie Nilsson (KD) kunde inte ens förstå att det skulle vara nödvändigt. Men det går att stå i talarstolen, förra gången med Hemvärnets medalj på bröstet, och ändå inte inse att det plockas pengar av Hemvärnet så fort det saknas i andra plånböcker. Kom igen, inse realiteten och stå för att det inte är viktigt med Hemvärn i så fall.

Så gick då plikten i graven, beslutet röstas igenom imorgon och jag har ingen förhoppning att någon borgare vågar rösta emot och trycka på "vår" knapp.

Nu kommer vi att ha ett litet yrkesförsvar som är flygburet och kan sättas in där det sägs behövas, men vad händer om vi behöver många? Och vad händer med vår stolthet, där soldater från Sverige efterfrågats för att de även har en civil yrkesutbildning? Nu försvinner detta!

Inga kommentarer: