Åsa Lindestams blogg: Hot mot Sverige

onsdag 24 juni 2009

Hot mot Sverige

Terrorister riktar sina ögon mot Sverige: Vår ambassad i Pakistan angripen av en självmordsbombare. Visst kan det kännas som science fiction, men nu är det verklighet. Tack och lov greps mannen, men är det frid i området nu? Nej, här har varit oerhört plågsamt en längre tid, se tidigare bloggar. Det här området är mycket osäkert.
Varför angrep mannen ambassaden? Jo, han vill att vår svenska trupp i norra Afghanistan ska lämna landet. Nån som blir förvånad? Krigsherrarna tjänar på oro, handeln med narkotika kan fortsätta och då vill de inte stabilisera landet för att få ordning, det är bättre med oordning för dem. I oordningens land kan man gömma svarta affärer, ingen kan hålla koll på andra och folk är rädda. Och då kan krigsherrarna bli rikare på sina affärer.
Ett land behöver inte bara militär för att få lugn och ro, hela det civila rättssystemet måste fungera. Därför kommer jag till veckan att åka ner till OSSEs sommarmöte i Vilnius och debattera mitt förslag om detta. Det är helt nödvändigt att den civila delen planeras och utvecklas i takt med att FN bestämmer att ett land ska få hjälp. Annars är freden inte vunnen och knappast kriget heller. Men om detta återkommer jag.

Inga kommentarer: