Åsa Lindestams blogg: Att stå upp för ett folk som ber om hjälp

torsdag 29 oktober 2009

Att stå upp för ett folk som ber om hjälp


Idag kände jag att det var nödvändigt att gå upp i talarstolen och stödja partistyrelsen. Det fanns ett antal motioner om att vi skulle dra tillbaka vår trupp i Afghanistan. Varför ska vi vara där?


En kvinna, Shirin-Gol, född i Afghanistan innan Sovjets ockupation, i fattigdom och armod, med islams kvinnobild och med Koranen fick uppleva Sovjets ockupation. Hennes pappa och bröder flydde upp i bergen, hon och hennes systrar flydde till Kabul men där tvingades hon gå i "rysskola". Hon var livrädd i början. Men sakta insåg hon en värld öppna sig, och tack vare den bildning hon fick där tog hon sig igenom ett oönskat äktenskap, förföljelse, ett flertal våldtäkter och lyckades till slut fly från talibanerna.

Varför berättar jag det här?

Under talibantiden (1994-01)gick mindre än en miljon barn i skolan, nästan inga flickor. Från 2007 och fram till idag har vi ca 6 miljoner barn i skolan, varav ca 36% är flickor. Det är för lite, men är fler än inga alls. De saknar skollokaler, lärare och resurser, klasserna är orimligt stora men de vill gå i skolan!

Talibanerna slängde så sent som i april i år in giftbomber i en flickskola i Charikar, norr om Kabul och likaså i en flickskola i staden Mahmud. Flickorna fick svåra kräkningar, yrsel och svimningar. De skulle förhindras att bildas.

54% av afghanerna överlever sin 40-årsdag.

Vart fjärde barn dör innan de fyller 5 år.

85000 barn dör varje år i diarré.

50% av alla barn är undernärda.

De militära styrkorna behövs för att klara det civila åtagandet. Visst behöver vi öka den civila sidan ytterligare och gärna snabbare.

Kom ihåg Bosnien, det tog lång tid där men vi har idag inga svenska styrkor kvar och den civila delen har ett stort övertag.

Fattigdom och hopplöshet är grund för terrorism

Låt barnen få gå i skola och få hälsovård.


Jan Eliasson sa:

Ingen fred utan utveckling och ingen utveckling utan fred!
Läs även SvD1, SvD2

2 kommentarer:

Staffan Danielsson sa...

Bra inlägg, Åsa!

Och bra beslut av kongressen!

Jag tror att vi är överens om att det har ett värde med en bred samsyn i försvarsfrågorna. Detta lyckas inte alltid, ska gudarna veta, men det är bra när det sker!

Hampus Eckerman sa...

Nu ska vi se. Du berättar det här därför att Sovjet slängdes ut ur landet och de insatser de försökt genomföra med väpnat våld försvann utan att lämna nämvärda intryck?

Och nu vill du att vi ska gå Sovjets väg och prova med ockupation från utlandet?

Du tar upp intressnata fakta om barnadödlighet och undernäring. Men varför nämner du inte att FN menar att det är krigföringen som förhindrar att biståndet når fram vilket förvärrar lidandet? Varför tar du dessa siffror som intäkt för att förvärra för Afghanistans befolkning med bomber och massakrer?

Som du säger: Ingen fred utan utveckling och ingen utveckling utan fred! Därför måste trupperna dras tillbaka. Vi kan inte längre stödja en regering militärt när den består av heroinsmugglare som gjort våldtäkt lagligt och vars säkerhetspersonal utnyttjar barnprostituerade på västmakternas militärbaser.

Att vår egen Stasi-man och övervakningsivrare Danielsson håller med dig borde göra att du tänkte över din ståndpunkt.