Åsa Lindestams blogg: Tullen och frånvaron

måndag 19 oktober 2009

Tullen och frånvaron

I fredags gjordes ett stort tillslag i Söderhamn av cigaretter, uppskattat värde ca 20 miljoner kronor. Nationella insatsstyrkan beslagtog massor av smuggel och dessutom 5 personer som förmodligen är inblandade. Det sägs vara den största smuggelhärvan sen 2003 då vi också hade ett tillslag i Stugsund med 27 miljoner cigaretter.
Den slant som staten missar på detta är enorm. Vad kostar det att ha tull på plats? Hur mycket missar vi i uteblivna skatteintäkter på alla våra hamnar längs norrlandskusten? Ingen vet exakt, men det är garanterat mycket pengar som glider oss förbi och föder en svart, lukrativ marknad som vi inte önskar.
I fjol försökte Tullverket lägga ner hela Norrland och avföra oss från kartan. "Eftersom de i norr är få så hinner de inte så mycket och då syns det inte heller i antal tillslag eftersom folk finns i södra Sverige och då kan de göra mer där" resonerade Tullverket och föreslog nedläggning. Men då satte vi fart och interpellerade, skrev insändare och argumenterade och till slut fick ´Tullverket ge sig med Karin Starin i täten.
Kontoret i Sundsvall blev kvar och likaså Härnösand, fast några tjänster togs bort för övrigt. De här killarna och tjejerna sliter hårt och drar in mycket pengar till staten. Egentligen bekostar de sina egna tjänster gott och väl.
Och nu har vi facit igen: Varför finns inte tullen här?

Läs Söderhamnskuriren

Inga kommentarer: