Åsa Lindestams blogg: Att dränera Sverige på jobb...

måndag 12 oktober 2009

Att dränera Sverige på jobb...

Imorgon är det Försvarsutskott. Vi ska lämna vårt svar till Finansutskottet om vad vi tycker om den budget Regeringen har lagt. Vi i (S) tycker inte att den är bra. Det fattas tillräckligt underlag. Det gäller försvarsindustrin....
När vi ska handla "från hyllan" står den i ett annat land. Vi har inte nån hylla i Sverige. Vi har tidigare gjort så att när vi behöver nåt har vi sagt hur det ska fungera. Då har FMV tillsammans med FOI tagit fram det. Det har gett Sverige jobb i vårt land. Det har också gett kunskap för vi har attraherat ingenjörer och uppfinnare. Det har också blivit billigare sett till varje system eller pryls livslängd. Vi vill ju att allt ska fungera så länge det ska användas och sen tas omhand på bästa sätt även för miljön.
Det vill inte Regeringen. De tittar på prislappen för varan och säger "detta är det billigaste priset." Men sen då? Varför får vi vänta på helikoptar i flera år? Varför ska vi handla bandfordon från andra länder? Varför får vi vänta jämnt på det som annars skulle levereras enligt tidtabell?

Jo, vi är ju ett litet land, med en ack så naiv Regering. De inser inte att jobben flyttas utomlands och Sverige töms på arbetsplatser och utveckling. Folk tvingas flytta för att hitta nya jobb, och våra ungdomar drar iväg utomlands...kanske för att aldrig återvända....och vad är då vår framtid?

När vi genom FMV och FOI tagit fram nya material har det dessutom gett kringeffekter som vi tjänat på. Nya idéer har fötts och ny industri har sett dagens ljus. Och Sverige har hållit fanan högt som utvecklingsland. Och folk har betalat skatt och kunnat bo kvar i många kommuner. Och nya saker har hittats på...
Men nu ska vi handla "från hyllan"...Hur ska vi få dem att förstå? Eller har de en plan för att vi ska stå utan vissa delar så vi måste be andra om hjälp...och vem kan det då vara som vill vara vän med oss...?...Nato...?

Exp tycker till

2 kommentarer:

Anonym sa...

Uräkta, men det var faktiskt ditt parti som i regeringsställning fattade beslut om den nya materielförsörjningsstrategin. Den där man bl.a. skulle spara en massa slantar genom att köpa från hyllan.

Sedan undrar man var politikerföraktet kommer från...

Åsa Lindestam sa...

I liggande (S) budgetmotion vill vi lägga 300 MSEK mer än Alliansen på materielinköp samtidigt som vi vill säkerställa leveranser i tid. Detta innebär att svenska leverantörer kan komma att prioriteras eftersom vi står, som liten kund, sist i kön till den hylla som finns i den internatilla materielförsörjningen.

Ett exempel på detta kan vi se på en så till synes enkel sak som färgen på skyddsvästarna i Afghanistan. Det tyg som vi skulle behöva är en bristvara internationellt och vi, som liten kund, hamnar därmed sist i kön.