Åsa Lindestams blogg: Främlingsfientlighet

tisdag 20 oktober 2009

Främlingsfientlighet

Några gånger har jag blivit utmanad att debattera med främlingsfientliga grupper i min hemstad, Söderhamn. Senast var det Folkfronten, ett nazistiskt parti som inte är rumsrent och aldrig kommer att bli det heller. I helgen försökte de hyra lokal på ett par ställen i kommunen men misslyckades. Deras ledare i Söderhamn väntar på ett nio månaders straff o kryper strax in i kurran. De har tapetserat stan med fula gula lappar med ett fruktansvärt budskap. Alla som ser dessa hjälps åt att skrapa bort dem från väggar och fönster.

Läser också media idag som tar upp om Sverigedemokraterna och deras debattartikel i Aftonbladet. Förfärligt...både att släppa in och debattera detta.
Jag är av den bestämda åsikten att vi kan övertyga våra 95% av befolkningen att inte rösta på SD, men vi förlorar de redan övertygade och det värsta som kan hända är att vi förlorar fler till detta främlingsfientliga parti på väg mot Riksdagen. De siffror och argument som de för fram är inte sanna och även om de dementeras i efterhand blir det aldrig samma sak som om de kunde bemötas direkt. Men de har insett att de tjänar på att föra fram påståenden som den de debatterar emot inte kan säga så mycket om utan att verkligen har kollat upp - och då visar det sig vara falskt. Men vad hjälper det då?

Nu har vi lyckats hålla dem borta från Riksdagen men om vi tittar på grannländerna så är de med i de beslutande organanen. Skrämmande verklighet som smyger sig på. Inom kyrkan ökade de med 3 platser till 7 idag. I Söderhamn har vi två killar som sitter på varje Kommunfullmäktige men sällan är i talarstolen utom när det gällde att säga nej till ensamkommande barn från andra länder. Då var de uppe och sa nej. Det visar med all tydlighet vilken empati de har.

Inga kommentarer: