Åsa Lindestams blogg: En gemensam strategi för Afghanistan?

torsdag 22 oktober 2009

En gemensam strategi för Afghanistan?

Nu ska försvarsministrar träffas i Bratislava och ta fram en gemensam strategi för hur man ska jobba i Afghanistan. Det börjar bli dags... Civilbefolkningen lider mer än någonsin. Klantiga soldater, strateger som tänker fel och totala misslyckanden har fått delar av Afghanistan att ansluta till talibanerna istället för tvärsom. Det nya nu är att befolkningen ska skyddas som nummer ett, och sen längre ner på skalan kommer att besegra talibanerna.

Man tar sig för pannan...har de inte kunnat räkna ut det tidigare? Den civila delen är den viktigaste, låt vara att den inte kan verka utan militär. Men om befolkningen ser att våra soldater beter sig fel och ibland även bedrövligt så självklart blir det en signal att detta är inte bra för oss.

Nu vet jag att den svenska truppen står utanför detta, de jobbar bra och gör rätt saker. Men självklart måste stressnivån öka även på vår camp med så många incidenter som hänt på senaste tiden. Vad händer om trycket ökar ytterligare? Vi behöver vara i Afghanistan och vi behöver ha en stategi där de civila delarna lyfts upp till den rätta nivån.

Det ska bli mycket intressant att få vara på kongressen till veckan och debattera insatsen, min tips är att det blir en av "topp fem" av tuffa debatter.

Läs även Johan Westerholm

Inga kommentarer: