Åsa Lindestams blogg: Upp till kamp för sista striden...!

måndag 26 oktober 2009

Upp till kamp för sista striden...!


Nu börjar fler och fler inse vad regeringen ställer till med: Den hylla som det ska handlas från gör att arbetslösheten i Sverige ökar och vi tappar vårt försprång på utveckling. Idag i DN finns en debattartikel som bygger på det seminarium som anordnades av Kristdemokraterna och Folk och Försvar för nån vecka sen.


Där insåg alla med tydlighet hur trådarna dras ihop, inte bara för Hägglunds och SEP utan för allt som uppfinns och utvecklas i Sverige. Eftersom regeringen letar efter "extrapris" så tänker de inte på saker som kvalité och hur länge varje sak ska hålla. De ser på prislappen och tänker, Yes, den tar jag. Men att det kostar i underhåll och avveckling har de missat.

Nu kliver Göran Persson(S) och Alf Svensson(KD) in på banan och lägger ett litet veto för besluten, men det är verkningslöst i den här frågan. (I DN idag) Däremot kan de väcka debatt vilket är både nödvändigt och från min sida starkt välkomnande.


Dessutom har allas vår Claes Arvidsson en poäng i SvD när han raljerar över försvarsministern och hans gömda saker i byrålådan.


Men sanning att säga: Om Sveriges försvarsindustri inte får beställningar från Försvarsmakten och får leverera, så kan de inte behålla den stryka av anställda som de har idag. Det får till följd att de duktiga uppfinnarna och ingenjörerna söker sig till andra likadana arbetsplatser som idag ligger i förslagsvis Tyskland eller USA. Kvar ett tag blir en tillverkningsindustri i viss mån som kommer att orka bära sig ett tag men sen blir det billigare att flytta den också. Och karusellen är i full gång.

En svensk försvarsindustri får heller inte sälja till andra länder om inte vi själva köper från dem. Det är grundregel nr 1 som alla i branchen känner till. Varför då lägga SEP på is och beställa från Patria? Kortsiktigt billigare, förstås, men på lång sikt en spik i kistan för svensk försvarsindustri.


Och vem tror att Sverige kommer att få levererat det de vill ha när beställningen blir så liten för oss? Klart vi får ställa oss i kön som de övriga, men den ringlar sig fortare fram för dem som har guldkort, vilket de fått för att de beställer mycket.


Statsministern pratar om att jobb är viktigt men han ger inte oss förutsättningar för att göra dessa jobb.
Läs även Johan Westerholms blogg, försvarsministerns blogg, och TT:s nyheter

Inga kommentarer: