Åsa Lindestams blogg: Sveriges rika befolkning?

tisdag 6 oktober 2009

Sveriges rika befolkning?

Min dotter vill flytta hem igen från Dublin, Irland. Igår kväll ringde hon och berättade om det alltmer kärva klimatet som präglar hennes arbetsplats, ett företag som finns i de flesta länder. Takten har hårdnat, mer ska levereras och kraven blir högre. Jag önskar av hela mitt hjärta att hon kommer hem igen, och att hon kan hitta nåt här i Sverige att göra. Men hur blir framtiden för en tjej som är 24 år och har gymnasiebetyg med sig och en enorm erfarenhet av IT-företag?

Budgetmotionens presentation fanns överallt igår på media: TV, radio och tidningar och även i bloggar. Det som förvånar mig men ändå framträder med ännu en insikt för mig är att det måste finnas enbart milionärer i Sverige. Rubriker som "höjd skatt" var genomgående det nyhetsvärde som man förmedlade om vår skuggbudget.
Och då ska vi tänka på att det var de som tjänade över en miljon om året som får en förmögenhetsskatt. Men det budskapet trummades ut till alla.
Allt vi ville satsa på ungdomar och på de som var arbetslösa fanns inte med i samma utsträckning.
Om min dotter hade fått möjligheten att komma hem igen och vår budgetmotion gällt skulle hon kunna söka ett antal av de ytterligare högskoleplatser som vi vill starta upp, hon skulle kunna starta ett enmansföretag och få stöd för det, hon skulle kunna få en traineeplats på nåt företag som ligger i linje med det hon gör idag.
Visst unnar jag henne några år utomlands, det tror jag är utvecklande och bra MEN att bo i en hyrd möblerad lägenhet år ut och år in är nog inte en höjdare, att ha ett minimum av egna saker med sig, att inte få påverka nåt i politiken i Irland, inte ens tillfrågas om vad hon ansåg om Lissabonfördraget, att inte få det stöd från facket som hon skulle fått i Sverige när villkoren blir orimliga, att känna att om hon vill bilda familj måste hon ge upp sin karriär: Allt sammantaget gör att hon längtar hem igen. Men hur kommer hon att klara sig i Sverige när vi vet att med regeringens politik så ökar arbetslösheten?
Sverige har kostat på henne en utbildning i 12 år. Sverige har ännu inte skördat frukterna av allt detta för att vi inte kunnat ta vara på hennes och alla andra ungdomars kompetens på ett bra sätt här. Hon tillsammans med en mängd kamrater, många även från Söderhamn, har varit med och byggt upp Irlands välstånd under 4 år, Dublin "importerade" massor av ung, utbildad arbetskraft och "slapp" kosta på hela den dyrbara grundskolan och gymnasiet för dessa ungdomar. Nu orkar de inte ta hand om dem i finanskrisens spår.
Hoppas att vi kan ta emot våra efterlängtade ungdomar som befinner sig utomlands och ge dem en framtid i Sverige

Fler bloggar om budget DN, SvD

Inga kommentarer: